Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Regeringsbråket efter Agenda

Publicerad 2013-11-10

Sedan Socialdemokraterna lämnade besked i regeringsfrågan har debatten varit hård.

Efter kvällens medverkan i SVT:s Agenda fortsatte trätandet mellan Stefan Löfven och FP-ledaren Jan Björklund.

– Löfven vill att väljarna ska köpa grisen i säcken, säger Björklund.

I fredags berättade S-ledaren Stefan Löfven att hans parti kommer att gå till val själva nästa höst med ett eget valmanifest. Han slog dessutom fast att han siktar på en S-ledd regering med minst ett annat parti. Löfven ser Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner men öppnade dessutom upp för samarbete med Vänsterparitet. Men samtidigt sa han att han gärna ser blocköverskridande samarbete med framför allt Folkpartiet och Centerpartiet.

Inviten hånades av regeringens partiledare och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menade att beskedet från S inte var förankrat i verkligheten.

Löfven: Vänta till efter valet

I kväll deltog både Stefan Löfven och FP-ledaren Jan Björklund i SVT:s Agenda, dock inte i någon duell. Efteråt fortsatte oenigheten i regeringsfrågan att spira.

– Det som förvånar mig är övertonerna på den borgerliga sidan. Det visar väl att det är den här frågan de vill hålla i. De förlorar jobbfrågan, skolfrågan och välfärdsfrågorna. Det är väl därför de försöker hålla fast i den här frågan, säger Stefan Löfven.

S-ledaren menar att det bästa är att vänta med hur en regering ska se ut mer exakt tills efter valet när väljarna sagt sitt.

– Verkligheten vet vi efter valet. Det är precis därför vi ska vänta med de skarpaste beskeden till efter valet. Det som är problematiskt för Fredrik Reinfeldt och de andra tre partierna, om de nu håller fast vid sin uppfattning, är det de då har ett enda alternativ, oavsett vad väljarna har sagt, säger han.

Löfven vill inte specificera om han helst vill bilda regering högerut eller vänsterut.

– Jag vill ha ett så stort mandat som möjligt från väljarna för att föra socialdemokratisk politik. När väljarna ger besked vet vi styrkeförhållandena i riksdagen och jag är beredd att ta ansvar för att Sverige får en handlingskraftig regering, säger han.

”Löfven försöker förvirra väljarna”

FP:s Jan Björklund är dock av en helt annan uppfattning och menar att Löfven försöker förvirra väljarna i frågan.

– Det är ju egentligen rätt enkelt, antingen vinner alliansen eller så får de rödgröna mer röster och då lämnar vi över makten till dem. Då får väl de reda ut vilka som ska sitta i regeringen på sin sida. Och eftersom både Fridolin och Sjöstedt har krävt ministerposter så antar jag att det lutar åt en rödgrön trepartiregering i så fall. Jag förstår inte varför Löfven krånglar till det så, säger han.

Björklund hävdar, till skillnad från Löfven, att väljarna förtjänar att veta hur regeringsalternativen ska se ut innan valet.

– Löfven vill att väljarna ska köpa grisen i säcken. De ska inte ha en aning om vilken regering de röstar på med det resonemanget. Han vill ju att man ska rösta på Socialdemokraterna och det enda man vet är att han ska bli statsminister, allt annat är oklart för det ska man få besked om efter valet, säger han.