Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Många hinder att stoppa Syrienattack

Uppdaterad 2013-11-29 | Publicerad 2013-09-13

Trots hoppfull plan kan det sluta med missilregn över Damaskus

För tillfället ser krisen om Syriens kemvapen ut att kunna lösas utan en militär attack.

Men många hinder återstår.

Rysslands Putin och Syriens Assad ser just nu ut som krisens vinnare men det kan ändå sluta med en skur av amerikanska kryssningsmissiler mot Damaskus.

Ryssland och USA måste enas

Supermakten och den forna stormakten som gärna vill bli stor igen är rörande överens om att Assad ska ge upp sina kemiska vapen. Men bråkar fortfarande om hur det ska ske. Ryssland kräver att USA tar bort sitt hot om en militär attack medan USA hävdar att enda anledningen till att Assad plötsligt sagt sig vara beredd att ge upp sina vapen är hotet om ett amerikanskt angrepp.

USA kommer aldrig att dra tillbaka sitt hot. En lösning kräver att Ryssland böjer sig på denna punkt.

President Putin som stigit snabbt de senaste dagarna kan snart falla igen.

Assad trilskas

Det finns alla skäl i världen att misstänka att Assad gått med på att ge upp sina kemiska vapen bara för att vinna tid och skjuta upp en amerikansk attack. Redan har han börjat ställa diverse motkrav. Det senaste är att USA måste sluta förse rebellerna med vapen.

Assad är inte i någon position att ställa krav överhuvudtaget. Men senaste tidens utveckling verkar ha stärkt hans självförtroende. Plötsligt har han inlett en propagandaoffensiv där han ger intervjuer till amerikanska, franska och ryska medier på löpande band.

Syriens diktator verkar känna att västvärlden inte längre är lika ivrig att bli av med honom i ljuset av de militant islamisternas allt starkare ställning inom den syriska oppositionen. Väst vill inte ersätta diktatorn med ett nytt talibanstyre. Assad ser hur hans manöverutrymme har ökat.

Kemvapnen

För att säkra att kemvapnen verkligen förstörs måste det ske under överinseende av FN:s vapeninspektörer. Detta i ett land där det råder fullskaligt inbördeskrig och där kemvapnen av allt att döma är spridda på ett antal olika platser. Det kommer att krävas omfattande säkerhetsarrangemang för att garantera inspektörernas säkerhet. Det krävs också betydligt fler inspektörer än de som för några veckor sedan besökte Damaskus.

Viktigaste frågan av alla: Hur ska världen kunna vara säker på att Syrien verkligen deklarerat hela sitt innehav av kemvapen?

Förlamningen i FN:s säkerhetsråd

Hittills har Ryssland genom att hota med veto lyckats stoppa FN från att mer konkret ingripa mot Syrien. Men ska Syrien tvingas ge upp sina kemvapen kan en sådan process bara ske på ett fullt legitimt sätt genom säkerhetsrådet. Det innebär att USA och Ryssland måste enas om en resolution. Åtminstone måste Ryssland avstå från att lägga in sitt veto. USA kräver att varje sådan resolution hotar Syrien med ett militärt ingripande om man inte fullt ut förstört alla kemvapen. Något som Ryssland hittills vägrat gå med på.

Ett ryskt veto i säkerhetsrådet innebär att USA definitivt överger det här spåret och istället skickar iväg sina kryssningsmissiler mot mål i Syrien.

Tidsfaktorn

Efter Kuwaitkriget 1991 skickades FN-inspektörer till Irak för att hitta och förstöra Saddam Husseins massförstörelsevapen. Erfarenheterna därifrån ger en fingervisning om hur krånglig en sån här process är och hur lätt den kan förhalas med ändlösa förhandlingar.

Även om USA håller pressen uppe mot Syrien är det rimligt att anta att det tar minst några månader innan kemvapnen är förstörda. I bästa fall. Det kan mycket väl dra ut i åratal. Frågan är var gränsen går för USA:s tålamod.

Känner USA att Assad bara förhalar och inte är seriös attackerar Obama. Presidenten kommer i ett sånt läge förmodligen att ha ett bättre case för att det bara är våld som funkar.

Inbördeskriget

Medan alla bekymrar sig för Syriens kemvapen fortsätter konventionella vapen att döda civila varje dag. Utan att världen verkar bry sig särskilt mycket. Kriget har krävt minst 100 000 offer så här långt och inget tyder på att någon lösning är i sikte. Även om Syrien ger upp sina kemvapen så fortsätter kriget.

I dag kom en rapport från Human Rights Watch som hävdar att regimens styrkor genomfört massavrättningar av minst 248 civila när städerna al-Bayda och Baniyas intogs i maj.

Men övergrepp begås av båda sidor.