Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

C om regeringens förslag om ensamkommande: Fullt av hål och brister

Publicerad 2017-12-18

Regeringens förslag för ensamkommande är inte genomtänkt.

Det skriver Centerpartiets Annie Lööf och Johanna Jönsson i en debattartikel på Svenska Dagbladet.

”Av den information vi fått hittills finns det fortfarande en hel del arbete kvar för att Centerpartiet ska kunna stödja förslaget”.

Annie Lööf (C).

Det är Centerpartiets ledare Annie Lööf och partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson som i en debattartikel i SvD under måndagen riktar kritik mot regeringens förslag om ensamkommande.

I artikeln skriver de att tusentals ensamkommande har hamnat i en situation med ”orimliga handläggningstider” där de blivit myndiga innan deras asylärende har avgjorts, vilket Lööf och Jönsson menar påverkar deras chanser att få stanna negativt och bidrar till en stor oro.

”Fullt av hål och brister”

I slutet av november presenterade regeringen ett förslag till förändring i den tillfälliga gymnasielagen, som innebär att ensamkommande som drabbats av de långa handläggningstiderna ska få en ny möjlighet till uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Om Centern stödjer regeringens förslag så går det igenom i riksdagen, annars faller det då de övriga Allianspartierna har sagt nej till förslaget.

Men nu riktar C skarp kritik mot lösningen som de menar inte är tillräckligt genomtänkt:

I dess nuvarande form är förslaget fullt av hål och brister. Många frågor är fortfarande obesvarade. Av den information vi fått hittills finns det fortfarande en hel del arbete kvar för att Centerpartiet ska kunna stödja förslaget. De ensamkommande förtjänar en mer genomtänkt lösning än detta, skriver de två representanterna i debattartikeln.

C: ”En godtycklig tidsgräns”

I sin kritik menar C att ”en godtycklig tidsgräns” sätts för vem som ska omfattas av de nya reglerna och att förslaget innehåller en ”avgränsningsproblematik”, där vuxna människor som medvetet ljugit om sin ålder får samma fördelar som de som var minderåriga när de kom.

”Dessutom ska de styras in i gymnasiestudier istället för att kunna ta erbjudna arbeten och försörja sig själva. Det är inte rätt”, skriver de.

Följ ämnen i artikeln