Butlern läckte mordplanerna

Publicerad 2012-06-04

Påvens betjänt hade hemliga dokument – nu har han fängslats

Håll dina fiender närmare  Maktkampen i Vatikanen har avslöjats i en bok skriven av den italienske journalisten Gianluigi Nuzzi. Nu har det visat sig att källan till ­boken är påvens egen butler, Paolo Gabriele (mannen som håller i paraplyet).

Korruption, maktkamp och mordplaner.

De hemliga dokumenten från Vatikanstaten liknar en deckare.

Nu har påvens butler fängslats misstänkt för att ha läckt dem.

Redan i januari började läckorna – som föga överraskande döpts till Vatileaks - från Vatikanstaten att sippra ut. Men flodvågen kom med en bok av den italienske journalisten Gianluigi ­Nuzzi, ”Sua Santita”, eller Hans ­helighet på svenska.

I boken, med hjälp av de hemliga dokumenten, målar Nuzzi upp en bild av Vatikanstaten värdig en Dan Brown-deckare.

Det handlar om maktkamp, allvarlig korruption och en avslöjad komplott för att mörda påve Benedictus.

En del av familjen

För en månad sedan tog påven itu med att spåra läckorna och fann – sin egen privata butler, Paolo Gabriele.

I trebarnspappans lägenhet som han hyr av Vatikanstaten fanns dokument som inte borde finnas där.

Gabriele greps av påvestatens egen polis och sitter nu fängslad.

Inte bara har Vatikan­staten sitt eget fängelse, den lilla staten i Rom har också egna lagar vilket betyder att italienska myndigheter inte kommer att ha någon insyn i vad som händer med Paolo Gabriele. Han har tilldelats två jurister som är behöriga vid domstolen i Vatikan­staten.

Men många tvivlar på att butlern verkligen gjorde det.

Visserligen fanns det bland de beslagtagna dokumenten privata brev till ­påven och i egenskap av ­butler är Gabriele en av få som har tillgång till dem. Han beskrivs som det närmsta en familj en påve kan ha och är den som ständigt följer och hjälper Benedictus, från att klä honom på morgonen till möten och mässor och att bära paraplyet om det regnar.

”Har blivit syndabock”

Men merparten av dokumenten gäller statssekreteraren kardinal Bertone och de dokumenten kan Gabriele inte ha kommit över, åtminstone inte på egen hand.

– Om du frågar mig har han utsetts till syndabock för att dämpa media, säger Vatikan­experten Palo Rodari i en kommentar i tidningen Il Foglio.

Paolo Gabriele övervakas av kameror 24 timmar om dygnet i sin cell bakom tjocka murar. Ingen har haft kontakt med honom sedan han greps förra fredagen.

– Jag är chockad. I övrigt har jag inga kommentarer, säger hans icke namngivna fru till tidningen La Repub­blica.