Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nu kan reglerna ändras

Publicerad 2011-11-16

Utredning om lyxpensioner

Reglerna för riksdagsledamöternas lyxpensioner ska ses över i en parlamentarisk utredning som ska vara klar i december nästa år.
Även reglerna för ledamöternas bostäder gås nu genom.

Det är riksdagsstyrelsen, talmannen och partiernas gruppledare i riksdagen, som har tagit upp frågan om såväl ledamöternas frikostiga pensionsvillkor som reglerna för deras övernattningsbostäder.
Vid gårdagens styrelsemöte klubbades ett uppdrag till en parlamentarisk utredning. Senast den 15 december ska alla partier ha utsett sin representant i utredningen.

Vanligt folk blir av med sin lön

Tydligast i att driva frågan om att korta ersättningsperioderna för riksdagsledamöter som slutat har Miljöpartiet och Centerpartiet varit. I dag kan en riksdagsledamot som är över 50 år leva på pension från riksdagen ända till 65-årsdagen.
– De allra flesta som blir av med sitt jobb har någon form av inkomstgaranti och det kan väl vara rimligt även för riksdagsledamöter, men inte hur länge som helst, säger Gunvor G Ericson (MP) som förordar en tvåårsgräns efter avslutat uppdrag.

”Lätt att göra rätt”

Riksdagsstyrelsen fick också en dragning av riksdagsdirektören om hur förvaltningen vill förtydliga reglerna för ledamöternas bostadsersättningar. Arbetet med att förenkla regelverket är i full gång och kommer att pågå inpå början av nästa år.
– Det ska vara lätt att göra rätt, så det är viktigt med tydliga regler, säger Ericson.
Utredningen om ledamöternas bostadsersättningar har kommit upp efter Aftonbladets avslöjande om Håkan Juholts hyresersättning. Han fick ersättning för hela hyra av riksdagen trots att även hans sambo bor i lägenheten i Västertorp. Efter avslöjandet har Håkan Juholt betalat tillbaka 160 000 kronor till riksdagsförvaltningen.