Hjärnan bakom attackerna ställs inför domstol

Publicerad 2012-05-05

Khalid Sheikh Mohammed greps den 10 mars 2003 (bilden till vänster). Han har sedan dess suttit fängslad på Guantanamobasen.

Deras son Christopher dog i attacken mot World Trade center den 11 september 2001.

I dag följer Al och Maureen Santora förspelet till rättegången mot männen bakom hans död.

Nu ställs de fem misstänkta inför militärdomstol.

Al Santora och hustrun Maureen förlorade sin son, brandmannen Christopher, i attacken. De är nu på plats för att följa den rättsliga processen.

Elva år har snart gått sedan attackerna mot World Trade center i New York, Pentagon i Washington och ett fält i Pennsylvania.

I april åtalades de fem män som misstänks bära ansvaret för ett av världens mest kända terrordåd – i dag togs de första stegen till rättegången mot dem, då domaren bland annat läste upp för dem vad de åtalas för.

Tror inte männen erkänner

Khalid Sheikh Mohammed misstänks vara hjärnan bakom 11 september-attackerna som dödade 2 796 människor.

Tillsammans med fyra andra män ställdes han i dag inför en militärdomstol i Guantánamolägret på Kuba, skriver TT-AFP. De anklagas för terrorism, kapning, sammansvärjning, mord och förstörelse av egendom – om de fälls riskerar de dödsstraff.

– Jag tror inte att någon kommer att erkänna sig skyldig, säger Jim Harrington, civil försvarare för en av männen till AP, enligt BBC.

Offrens anhöriga följer direkt

Det som händer i dag är "bara början på en rättegång som kommer att ta år att slutföra", sa James Connell, en av de andra männens försvarare, till reportrar som samlats vid militärbasen, rapporterar AP.

Sex av offrens familjer har lottats fram för att få följa händelsen på plats på Kuba. Andra anhöriga, överlevare och räddningspersonal som ryckte ut efter attackerna kan göra det via direktlänkar på militärbaser runt om i USA.

– Jag vill bevittna att de här personerna faktiskt ställs inför rätta, säger Al Santora, som tillsammans med hustrun Maureen befinner sig på Fort Hamilton i Brooklyn, New York för att följa den rättsliga processen mot männen som misstänks ha dödat deras son, brandmannen Christopher.

"Vi väntar fortfarande"

Enligt AP väntas rättegången väntas dra i gång på allvar inom ett år.

Pensionerade brandmannen Jim Riches som förlorade sin son, också han brandman, i attacken mot World trade center, säger att föräldrar till några av offren inte levde tillräckligt länge för att bevittna rättegången.

– Vi blev lovade snabb rättvisa av Barack Obama. Och vi väntar fortfarande, säger han, till AP.

Beslutet att männen ska ställas inför en militärdomstol är kontroversiellt. Obamaregeringen har försökt att föra över rättegångarna till civila domstolar, men backade i fjol, skriver TT-AFP.

Kritik mot rättsprocessen

Ett tidigare försök att ställa Khalid Sheikh Mohammed inför rätta strandade för tre år sedan, när president Barack Obama försökte stänga militärlägret i Guantánamo, rapporterar nyhetsbyrån.

Nya regler har sedan dess införts, bland annat att inga bevis som kommit fram genom tortyr får användas.

Men många är ändå kritiska mot rättsprocessen.

Anthony Romero, ledare för medborgarrättsgruppen ACLU, har kallat tilltaget för en katastrof.

– Oavsett vilket utslag som kommer ur Guantánamos militärkommissioner kommer det att solkas av en orättvis process och den politik som felaktigt dragit dessa fall bort från federala domstolar, som säkert och framgångsrikt har haft hand om hundratals rättegångar om terrorism, har han sagt enligt Reuters.