Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Känd sol- och vårare jagas av polisen igen

Uppdaterad 2012-01-11 | Publicerad 2011-12-05

Vincent Carlsson, 64,
tycks vara igång – igen

Alltid stiligt klädd, alltid svart kostym.

Specialitet: kvinnor, gärna gamla och handikappade.

Nu är "Sveriges största sol-och vårare" Vincent Carlsson, 64, anhållen i sin frånvaro – igen.

Den 17 november ringde det hemma hos en kvinna i 80-årsåldern från Rättvik. En man påstod sig vara en släkting – och att han var i ekonomisk knipa. Enligt Dala-Demokraten lurade mannen till sig 20 000 kronor av kvinnan.

Polisen känner igen mönstret: Vincent Carlssons.

64-åringen anhölls tidigare i år av åklagaren Lars Tyllered vid Norrorts åklagakammare i Stockholm.

– Han är anhållen för 10-15 brott på olika håll i landet. Det är inte alldeles solklart hur många han kan misstänkas för. Eftersom han är på fri fot vill jag heller inte närmare redogöra för hur misstankarna mot honom ser ut, säger Tyllered till Dala-Demokraten.

Vincent Carlssons bedragarhistoria sträcker sig ett halvt sekel bakåt i tiden. 1964, bara 16 år gammal, döms han för stöld och grovt bedrägeri. Sedan dess har han åkt in och ut ur fängelse, och däremellan gjort turnéer i hela Norden, där han bland annat lurat av kvinnor pengar – men också trakasserat sexuellt och våldtagit.

Ett sexuellt ofredande uppmärksammades stort år 2000. Vincent Carlsson ringde upp en kvinna, påstod sig vara polis, att en våldtäktsman förgripit sig på sovande kvinnor i området och att han skickat en läkare att undersöka dem.

Han sökte sedan som läkare upp kvinnan och lurade henne att klä av sig och utsätta sig för en intim och kränkande undersökning.

Två andra kvinnor blev också uppringda i samma ärende men lät sig inte övertalas.

Målen mot 64-åringen innehåller oftast sexuella övergrepp. Han har dömts för sexbrott av underåriga, ofta sedan han lurat unga flickor att han varit modefotograf, fått dem att klä av sig och utsättas för närmanden.

I juli i fjol släpptes han ur fängelse, där han suttit fyra år efter att ha lurat åtta kvinnor och två män på stora summor pengar.

Under en övervakad permission 2007 lyckades han rymma under ett toalettbesök, och hålla sig borta i två månader. Under den tiden hann han lura en 98-årig kvinna på 70 000 kronor, genom att säga att han jobbade med säkerhetsfrågor på en bank. När han greps i Norge hade han kommit över knappt en miljon kronor.