Sålde bilen – lurades på fyra miljoner

Publicerad 2012-07-23

En bil av den här modellen skulle kvinnan sälja.

Eva, 50, la ut sin Mercedes SL500 till försäljning.

Två år senare var hon fyra miljoner kronor fattigare och hennes liv var raserat.

Hon hade hamnat i klorna på två av Sveriges värsta bedragare.

En 41-åring och hans 24-årig son står åtalade för att ha lurat en 50-årig Stockholmskvinna på omkring fyra miljoner kronor.

Allt började med att Eva, 50, skulle sälja sin Mercedes SL500 i april 2010. Hon fick kontakt med 24-åringen som lovade att betala inom ett par dagar.

Vad hon då inte visste var att mannen hon just överlåtit sin bil till var son till en av Sveriges värsta bedragare.

Den 41-årige pappan lämnar ett brett spår av lurade människor bakom sig runt om i Sverige. Han förekommer under 26 avsnitt i belastningsregistret – flera av dem innefattar bedrägeri, utpressning och urkundsförfalskning.

Senast i april i år dömdes han för grovt bedrägeri efter att ha lurat en 31-årig man på en båt värd 700 000 kronor. Han fick nedsatt straff och samhällstjänst eftersom han hävdade att han hade pressats på pengar av det kriminella gänget Black Cobra.

Fick värdelösa ädelstenar i betalning

Eva fick aldrig de 100 000 kronor hon lovats för sin Mercedes. I stället återkom männen med nya förslag.

– Sonen sa att han väntade in pengar från en annan bilaffär, om hon lånade ut pengar till honom skulle han betala mer för hennes Mercedes, säger kammaråklagare Leif Appelgren.

Eva övertalades att finansiera ett stort antal kreditinköp av lyxbilar; bland annat en Porsche och en BMW. Bilar som i själva verket ägdes av männen och såldes vidare. Som säkerhet fick hon ädelstenar som påstods var värda miljoner. Men i själva verket rörde det sig om värdelösa kopior.

– Gärningsmännen har varit kombinerat väldigt vädjande och aggressiva och dragit den ena historien efter den andra, säger Appelgren.

Pengarna är försvunna

Genom att vädja till Eva att de själva kunde råka illa ut om de inte fick pengar har de förmått henne att betala ut totalt omkring fyra miljoner kronor under en tvåårsperiod.

Pengarna fördes över till pappans bankkonto. Men vart de sen har tagit vägen har inte gått att spåra.

Enligt kammaråklagare Leif Appelgren kan vem som helst bli offer för en skicklig bedragare av det här slaget.

– Ibland är du svag, då kan det gå illa, säger han.

”Väldigt slipade”

En av dem som tidigare råkat ut för 41-åringen är Björn Rådström i Svenstavik. I december 2010 nappade han på erbjudandet att köpa en Mercedes via Blocket av 41-åringen.

– Den var väldigt billig. Och samtidigt som vi pratade hörde man hur andra ringde till hans telefon. Han kändes ganska pålitlig så jag satte in pengar och bokade en flygbiljett, säger Björn.

Men dagen innan han skulle flyga ner till Göteborg för att hämta bilen ringde mannen och sa att den inte startade. Köpet ställdes in men de 10 000 kronor Björn hade fört över har han aldrig fått tillbaka. Trots att 41-åringen dömdes för bluffen.

– De är väldigt slipade. De lägger på dialekt och låter pålitliga, säger Björn.

41-åringen och hans son erkänner de faktiska omständigheterna runt hur de plockat Eva på pengar men de förnekar brott

Rättegången inleds på onsdag nästa vecka och de riskerar båda långa fängelsestraff.

Fotnot: Eva heter egentligen något annat.