...och så här gick det för övriga partiledare

Fredrik Reinfeldt (M)

Uppdaterad 2011-12-27 | Publicerad 2011-12-26

67 procent (+7)

Moderatledaren når inte upp till sitt eget rekordresultat. Vid den här ­tiden förra året hade 72 procent stort ­eller mycket stort förtroende för Reinfeldt.

Men trots hans resonerande stil och intresse för ”kvinnliga” frågor är det fortfarande betydligt fler män än kvinnor som har stort eller mycket stort förtroende för M-ledaren. De unga är inte heller lika imponerade som andra ­åldersgrupper.

Men bland sina egna är Reinfeldt kung. 95 procent av Moderaternas ­sympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Förändringen är statistiskt säkerställd.

Gustav Fridolin (MP)

43 procent (+10)

Fridolin har varit språkrör i sju ­månader och han har förvaltat tiden väl. Precis som Reinfeldt är förtroendet för honom större än hans partis väljarstöd och det betyder att han är en tillgång för de gröna. Uppgången för Fridolin är ­statistiskt säker.

Noterbart är att Fridolin har ett mycket starkt stöd i den yngsta väljargruppen. Där ligger han och Reinfeldt nästan jämsides. Även bland kvinnorna ligger han väl till.

Man skulle kunna säga att om ­Fridolin är ung, grön och kvinnlig så är ­Reinfeldt medelålders, blå och manlig.

Jan Björklund (FP)

37 procent (+2)

Förtroendet för FP-ledaren ligger kvar på ungefär samma nivå som i juni. Det är inte så konstigt. Han har fört en ganska anonym tillvaro i höst och det brukar betyda att förändringarna i väljarnas förtroende är små.

Göran Hägglund (KD)

34 procent (+8)

Förtroendet för Kristdemokraternas ledare tar ett rejält skutt uppåt. ­Andelen som har stort eller mycket stort förtroende för honom ökar med åtta procentenheter.

Den enda rimliga förklaringen är ­striden med partikollegan Mats Odell om partiledarposten. Den avgörs i slutet av januari men med de här siffrorna i ryggen kan nog Hägglund känna sig ganska säker på att gå segrande ur ­striden.

Förändringen är statistiskt säker.

Åsa Romson (MP)

31 procent (+8)

Precis som Fridolin surfar Åsa Romson på Miljöpartiets framgångar. Särskilt påtagligt är det i den yngsta väljargruppen där Romson ligger trea på förtroendelistan.

Förändringen är statistiskt säker.

Annie Lööf (C)

30 procent (NY)

Det är första gången för­troendet för nya center­ledaren Annie Lööf mäts i Aftonbladet/Sifo. Siffran är ungefär som den brukar vara för nyblivna partiledare.

Noteras bör dock att Lööf ligger fyra ­procentenheter högre än Maud Olofsson i sin sista mätning. Lööf, 28, har lägre förtroende bland unga och kvinnor än bland män. Lite av upp och nedvända världen.

Lars Ohly (V)

22 procent (+1)

Vänsterledaren kan gå med flaggan i topp. En månad innan han avgår får han sin högsta förtroendesiffra på två år. Som vanligt åtnjuter han störst förtroende i den yngsta väljargruppen.

Jimmie Åkesson (SD)

10 procent (+3)

Åkesson är tillbaka på precis samma nivå som för ett år sedan. I mellan­perioden har det både varit högre och lägre.

Fotnot: Sifo telefonintervjuade ett riks­representativt urval på 985 personer över 18 år mellan den 13 och 15 december. Förra mätningen gjordes i­ juni.