Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Slogs mot nazismen efter avhoppet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-08

Föreläste för skolungdomar

HYLLADE HITLER Här deltar Anders Högström i en fest i Karlskrona för att fira Adolf Hitlers födelsedag. Vändningen kom först efter polismorden i Malexander i maj 1999. Högströms partikamrat Andreas Axelsson var med när två poliser sköts ihjäl och dömdes senare för mord.

Historien om Anders Högström börjar i Karlskrona. Många gånger har han berättat om skolåren: Att han var en vilsen kille som var ganska kass i skolan. Han var rädd för ”invandrarkillarna” och fascinerades av bilderna från andra världskriget i historieboken.

TALADE PÅ GLOBENS SCEN I januari 2001 stod Anders Högström på Globens scen och talade inför 9?000 åhörare. Galan ”Hela Sverige – artister mot nazister” leddes bland andra av Alice Bah. De båda blev vänner efter att ha träffats i ett ”Kalla fakta”-program.

Det var de räta linjerna, disciplinen och enkelheten som fängslade honom.

Hakkorset gjorde tidigt starkt intryck: en enkel och ren symbol som ”inte lämnar någon oberörd”.

I sjätte klass tejpade han upp en bild av en kortege av tyska soldater under andra världskriget på insidan av bänklocket. När läraren fick syn på bilden tvingade hon honom att ta bort den.

Kom i kontakt med Vam

– Hon förklarade inte varför hon blev så arg, men jag fascinerades över hur en bild kunde framkalla en så våldsam reaktion, sa han senare till Aftonbladet.

Under tonåren kom han i kontakt med den våldsamma nazistiska rörelsen Vitt ariskt motstånd, Vam.

Efter att ha suttit inne en vända bildade han Nationalsocialistisk front tillsammans med en vän från Karlskrona. Partiprogrammet gick bland annat ut på att avskaffa demokratin och att införa statlig raskontroll.

NSF växte snabbt

NSF växte snabbt och det drev honom och vännerna i Karlskrona att fortsätta. På mindre än ett år hade nazisterna växt från fyra till 180 medlemmar och grupper bildades i övriga landet.

– Med rätt belysning, lite flaggor, marschmusik och rätt bordsplacering är det lätt att få rätt stämning, sa han i maj 2000.

Han har kallat det ”masspsykos”. Ju fler som kom till mötena, desto lättare var det att övertyga. Hermann Görings idéer om massans psykologi var förebild.

I april 1996 ordnade NSF en födelsedagsfest för Adolf Hitler i ett församlingshem utanför Karlskrona. När kyrkorådet kom in i församlingens kök stod tre tårtor med hakkors på bordet. Det är sannolikt första gången nazistledarens namn blev känt i riksmedia.

Partivän inblandad i mord

Under perioden dömdes Högström för en lång rad brott, bland annat övergrepp i rättssak, olaga vapeninnehav, stöld och olaga hot.

Polismorden i Malexander försommaren 1999 blev en väckarklocka, har den förre nazistledaren sagt. Hans vän, partimedlemmen Andreas Axelsson, skapade negativ publicitet för NSF efter sin inblandning i morden.

Det var då Högström tog kontakt med sin tidigare fiende, Karlskronas kommunalråd Björn Fries (S). Han bad om hjälp att lämna den nazistiska rörelsen.

– Jag blev ganska förvånad. Men vi kom överens om att vi inte skulle vara motståndare, säger Björn Fries.

Vän med Alice Bah

Sedan gick det undan. Björn Fries och den unge nazistledaren började umgås allt oftare. De spelade golf tillsammans, övningskörde och Björn Fries blev gudfar till Högströms son.

I maj 2000 talade han för första gången inför skolungdomar. Vid det laget hade han tagit avstånd från nazismen, säger han.

I september träffade han programledaren Alice Bah i ett ”Kalla fakta”-program.

– Sedan dess är vi vänner, sa de senare.

Föreläste om nazismen

I februari 2001 berättade Högström att han blivit medlem i Socialdemokraterna och partisekreteraren Lars Stjernkvist välkomnade honom.

– Det spelar ingen roll vad han var i går om han tar avstånd från det i dag, sa Stjernkvist.

Tillsammans med Björn Fries reste han runt och föreläste om hur man motarbetar nazistiska rörelser och han fick en hög position inom Exit i Motala – en organisation som arbetar med att ge stöd till avhoppade nazister. Myndigheter och kändisar skänkte miljontals kronor till Exit under Högströms tid i organisationen.

Han försökte skapa ett vanligt liv. Ett tag blev han medlem i Moderaterna, men även det rann ut i sanden.

”Inte ett offer”

I dag riskerar han att bli utlämnad till Polen på grund av skyltstölden.

– Jag ser inte mig själv som ett offer. Jag och en annan person har valt att avslöja hela den här härvan även om det skulle innebära bekymmer för oss, säger Anders Högström.

– Vi är övertygade om att vi inte kommer att dömas för något i det här.