Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Barnstjärnans hem revs

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-25

Trots kassasuccé i Hollywood bor Rubina, 9, fortfarande i slummen

LONDON. ”Slumdog Millionaire” har spelat in 2,5 miljarder kronor världen över.

Men barnstjärnorna i filmen lever fortfarande i slummen.

Myndigheterna har nu rivit deras ruckel för att göra plats för en järnväg.

– Varför gör de så här, säger Rubina Ali, 9, förtvivlat medan hon försöker rädda sin klänning från Oscargalan ur rasmassorna.

För drygt tre månader sedan stod hon på röda mattan på galan i Hollywood tillsammans med regissören Danny Boyle och de andra skådespelarna.

Rubina Ali hade en ljusblå klänning som hon fått uppsydd och vita ballerinaskor på fötterna. Allt var glittrande och märkvärdigt för ett barn som inte ens har skor till vardags.

Pojkarna bar smoking och de tre barnen som var med och gjorde filmen till en succé strålade i kapp.

Kvällen blev en triumf och filmen tog hem åtta Oscarstatyetter.

Nu beskriver två av barnen Hollywoodresan som en avlägsen dröm. Deras vardag ser väldigt annorlunda ut.

Under den senaste veckan har Rubina Ali och hennes motspelare Azharuddin Mohammed, 10, fått sina hem förstörda. De är fattiga och bor i Bombays slum, precis som i filmen.

Myndigheterna ska göra plats för en järnväg och ska riva 40 skjul som saknar byggnadstillstånd.

När grävskoporna rullade in i slummen gällde det att rädda allt som gick innan det var för sent. Azharuddin Mohammed, 10, fick tag i en kyckling och en filmplansch som regissören Danny Boyle signerat, ur sitt gamla hem innan det jämnades med marken. Den förtvivlade familjen byggde upp sitt lilla skjul dagen efter, men myndigheterna kommer bara att riva det igen – järnvägen ska byggas.

Ryckte åt sig klänningen

Några dagar senare slog polisen Rubina Alis far med bambukäppar för att han inte ville lämna sitt omsorgsfullt byggda skjul. Rubina grät när han kördes iväg till sjukhus medan taket på deras hem revs ner. Sedan sprang hon in och ryckte åt sig sina käraste ägodelar, bland annat klänningen hon bar på Oscargalan.

– Det är en mardröm att leva i slummen med smutsen och de farliga gatorna. Jag tror inte att Danny Boyle skulle låta sina egna barn bo i slummen, säger Azharuddin Mohammed.

Han är besviken på den brittiske regissören som hittade barnen i slummen och gjorde dem till skådespelare. Han ska ha lovat att allt skulle bli annorlunda efter Oscargalan, skriver Daily Mail.

– Tiden i Amerika känns som en dröm. Jag är bara en fattig pojke i slummen nu, säger han.

Danny Boyle har satt upp en fond för de fattiga barnen som ska garantera att de får utbildning. Dessutom har han erbjudit familjerna en summa pengar så att de ska kunna skaffa sig en riktig bostad.

Enligt uppgifter till Daily Mail handlar det om cirka 1 000 kronor i månaden och 25 000 om året tills barnen gått ut skolan.

Ville adoptera

De kan få 250 000 kronor om de köper en annan bostad. Men i Bombay som är en av Indiens dyraste städer, räcker det inte långt, säger familjerna.

Barnens fattiga föräldrar har gjort allt för att försöka dra fördel av sina barns kändisskap. De har sett det som sin chans att komma ur slummen och klättra på samhällsstegen. Rubina Alis pappa har tidigare varit i blåsvädret för att han försökt sälja flickan till en wallraffande journalist för 2,5 miljoner kronor. Journalisten utgav sig för att vara en rik shejk som ville adoptera henne.

Den tredje barnsstjärnan i ”Slumdog Millionaire” har det bättre. Ayush Mahesh, som spelar Jamal Malik, är just nu i Cannes och marknadsför den nya filmen ”Shyam’s Secret”. Han solar och badar på rivieran tillsammans med sin familj. Men så var han själv aldrig ett slumbarn, utan från ett bekvämt hem i medelklassen.