Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Jag är rädd – men jag lever

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-22

Svenska journalisten Rashelle Tehrani befinner sig mitt i kaosets Iran.

I går tvingades hon fly för sitt liv efter att ha fotograferat det brutala gatuvåldet.

– Jag mår okej i dag, men är nog fortfarande lite chockad.

Här nedan svarar hon på Aftonbladet-läsarnas frågor.

jalla! säger: hur ser läget ut där?

Rashelle Tehrani säger: Just nu är klockan fyra på eftermiddagen. Det innebär att det är ganska lugnt. Det är inget som märks av dagtid. Demonstrationerna brukar starta lite senare. Allt sker när det blir mörkt.

Mehdi säger: har antalet människor som protesterar minskat?

Rashelle Tehrani säger: Ja, det känns som om det har blivit lite lugnare. Jag vet inte om det beror på att det är poliserna som har ökat i antal vilket gör att många väljer att stanna hemma. Det är fortfarande många som springer ut på sina tak och protesterar genom att skrika ”Gud är stor”. När de ser polisen går de in igen.

Enis säger: Det sägs att internet och telefoni i Iran fungerar inte men ändå skickar man ständigt information om läget just via det, så vad är sant vad falskt?

Rashelle Tehrani säger: Jag kan inte besöka några internetsidor härifrån. Jag har försökt kolla min Facebook och exempelvis Aftonbladets sida, men det går inte. Mobilerna i Teheran har också slutat fungera, men det fasta telenätet fungerar där jag befinner mig just nu strax utanför staden. Inte heller satellit-tv fungerar.

Keivan säger: Hej Tashelle, Hur är stämningen idag? Är folk rädda? Vad säger de flesta?

Rashelle Tehrani säger: De flesta som är ute och demonstrerar är verkligen modiga. På något sätt är de medvetna om att de kan förlora livet. Ändå gör det det för sitt land. Men det finns en oro, särskilt bland de äldre som är rädda att förlora sina barn.

Peter säger: Hej, jag undrar vad demonstranterna har för mål? Att bli kvitt fundamentalister och närma sig demokrati eller protestera mot valutgången?

Rashelle Tehrani säger: Det är både och. Det finns många troende muslimer som protesterar mot själva valutgången. Samtidigt finns det kvinnor som tar av sig slöjorna och protesterar mot den islamiska republiken. Sammantaget är alla protester inriktade mot regimen.

Andy säger: Vad är den allmänna känslan? Känns en lösning nära?

Rashelle Tehrani säger: Det är svårt att säga med tanke på att poliserna blir våldsammare och våldsammare. Det man vill är att skrämma folket. Det kryllar av poliser överallt.

Carina säger: Kan man gå fritt på gatorna utan risk?

Rashelle Tehrani säger: Inte när det är demonstrationer. På dagarna kan man röra sig fritt och exempelvis gå ut och handla. Men på kvällarna uppmanas affärsinnehavare att hålla stängt.

Androoz säger: Hur är det med våld mot journalister, beskjuts även dessa av aktivt?

Rashelle Tehrani säger: Det förekommer våld mot journalister. Det är reportrar och demonstranter som oftast råkar illa ut. Jag tror inte att många utländska journalister är kvar eftersom de inte fick förlängt visum. Nu släpps inga journalister in längre.

Angelica säger: Hur länge tror du att detta kommer att pågå, och tror du att det kan eskalera och bli värre?

Rashelle Tehrani säger: Det kan gå hur som helst. Det känns verkligen som att allt kan hända just nu.

Mana säger: Hur många antas ha mist livet? antalet varierar i media här hemma? vet man på ett ungefär?

Rashelle Tehrani säger: Nej, det är ingen som vet. Vi får inte så många siffror. Det har talats om 13 till 19 personer, men jag tror att det är fler.

Victory säger: Det har spekulerats om att alla ska arbetsstrejka, kan du berätta lite om det?

Rashelle Tehrani säger: Jag har hört uppgifter om det, men jag vet inte alls om det är rykten eller spekulationer som har spridit sig. Det är inget som jag har fått bekräftat.

Dana säger: Skulle man kunna säga att folket försöker starta en revolution?

Rashelle Tehrani säger: Ja, jag var väldigt ung när den förra revolutionen varade. Men jag har hört att det var precis så här som den startade.

säger: Hur mår du efter alla omständigheter idag?

Rashelle Tehrani säger: Jag lever. Det är klart att jag är rädd ibland, men jag försöker se det positiva i att folk vågar göra någonting. Jag hoppas att det slutar bra... men hur jag mår, det varierar från dag till dag.

Enis säger: Får vi i väst en rätt bild av vad som händer i Iran?

Rashelle Tehrani säger: Jag har ingen aning om vad ni får för bild eftersom jag inte kan se några utländska medier, men jag hoppas det. Ibland känns det som om ni får mer information än vad vi får.