Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Strömförande vatten forsade in i hotellrum

Publicerad 2014-12-14

"Det var total panik"

Familjernas semester på Gran Canaria blev en otäck upplevelse.

Stora mängder strömförande vatten forsade in i deras hotellrum.

– Om strömmen gått ut helt, hade vi dött allihop, säger Jimmy Liljensöe.

Familjerna från Ljungby hade sett fram emot en avkopplande semester på Gran Canaria. Väl på plats i Playa del Cura på hotellet Riviera Marina, blev det inte så.

– Vi skulle koppla av och umgås med varandra, säger Susanne Lundmark, 52, från Ljungby som reste tillsammans med sin man och deras två barn.

Den veckolånga semestern startade förra lördagen. I onsdags upptäckte de att det droppade vatten från hotellets tak. Det tog sig in på våningen där deras hotellrum låg.

– Det rann utmed väggarna, säger Susanne Lundmark.

”Kittlade i fötterna”

I sällskapet ingick också Jimmy Liljensöe, 30, hans sambo och deras ettåriga son.

Efter några timmar blev vattenforsen mer intensiv.

– Det var sinnessjuka mängder. Elskåpen badade i vatten. Min första tanken var att jag var glad över att vår son sov i en vagn med gummihjul, säger han.

Natten till torsdagen blev Susanne Lundmark väckt av sin son. Då hade vattnet forsat in sedan tidigt på onsdagskvällen.

– Min son och hans flickvän var hysteriska. Deras hotellrum var helt fyllt av vatten. Det kittlade i fötterna på oss för att det blivit strömförande. Det var total panik, säger Susanne Lundmark.

På golvet i rummet stod en fläkt och ur taket rann det vatten genom spotlights. Korridoren utanför var vattenfylld. Fyra decimeter, som mest, uppskattar Jimmy Liljensöe.

Bokade resan hos Ving

– Det var rena skräcken. Det var livsfarligt och jag ville bara bort därifrån. Om strömmen gått ut helt, hade vi dött allihop. Det var en fruktansvärd känsla, säger han.

På morgonen kontaktade sällskapet Ving, som de bokat resan hos. De fick byta hotell, men är ändå kritiska.

– Man tror att resebolagen har koll på sina hotell, men det är inte säkert. Att vi skulle vara så oskyddade, det kunde jag aldrig tänka mig. Efteråt var vi i chock, säger Susanne Lundmark. 

Vattenläcka kom troligen från en trasigt rör kopplat till solpanelerna på hotellets tak.

Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, beklagar händelsen.

– Självklart ska det inte bli strömförande, obehagligt eller farligt. Såhär ska det inte gå till, säger hon och tillägger:

– Vi kommer att följa upp det här med hotellet, säger hon.

Säkerhetskraven som Ving ställer på sina samarbetspartners regleras i avtal, berättar Magdalena Öhrn. Den kontinuerliga kontrollen genomför Vings personal, som arbetar på hotellen eller besöker dem för att undersöka att kraven uppfylls.