Politiker censurerar i Wikipedia

Publicerad 2014-08-22

Försöker censurera dåliga fakta om sig själva

Politiker försöker censurera negativa uppgifter om sig själva på Wikipedia.

Plötsligt försvann informationen att riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) var med och grundade en abortfientlig organisation:

– Det är möjligt att jag tittade på det och skulle få in andra informationsbitar, säger Oscarsson.

På det webbaserade uppslagsverket Wikipedia är det användarna själva som skriver och redigerar informationen. Vid varje uppslagsord finns en historik, där man ser alla ändringar som har gjorts.

Aftonbladet har gått igenom Wikipedia-ändringar om kända politiker som har gjorts från datorer anslutna till riksdagens och riksdagens förvaltningskontors nätverk. Ibland är det politikerna själva som har gjort ändringarna, ibland deras medarbetare.

Många gånger är det helt rimliga ändringar, för att korrigera felaktigheter. Men vi har hittat elva exempel, som handlar om allt från att försöka censurera information till att mildra eller försköna intrycket av det skrivna.

I Wikipedia-texten om riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) försvann den 12 november 2007 plötsligt uppgiften om att han var en av grundarna till den abortkritiska organisationen Ja till livet:

– Det är möjligt att jag tittade på det och skulle få in andra informationsbitar, säger Oscarsson.

Men man måste ju inte ta bort något för att lägga till mer information?

– Nej, det är bättre att lägga till.

Så varför togs det bort?

– Det skedde för sju år sedan. Det saknar egentligen betydelse.

Det saknar inte betydelse, man kan se det som ett försök till censur?

– Den uppgiften finns ju på hundra andra platser. Det är ingen stor sak vad som hände för sju år sedan.

I dag finns uppgiften om Ja till livet med i artikeln om Mikael Oscarsson. Andra Wikipedia-användare har lagt in den igen.

Riksdagens talman Per Westerberg (M) hänvisar till "sakfel" i hans Wikipedia-biografi som skäl för att hans medarbetare tog bort uppgiften att han var riksdagens rikaste ledamot. I själva verket stämde uppgiften, som i dag finns med på Wikipedia.

Andra ändringar är av mindre karaktär, men syftar till att visa politikern i en mer positiv dager. Wikipedia-texten om Stefan Löfvens högskolestudier ändrades från det negativt laddade uttrycket att han "hoppat av" studierna, till att han studerat "i ett och ett halvt år":

– Den här förändringen gör inte informationen varken bättre eller sämre, säger Löfvens pressekreterare Erik Nises.

Fotnot: Oskar Lundqvist noterade ändringarna i Mikael Oscarssons Wikipedia-artikel och tipsade Aftonbladet. Du kan följa Wikipedia-ändringar som görs från riksdagen på twitter-kontot @RiksdagWikiEdit.