Kraftig åska i södra Sverige

Uppdaterad 2014-06-27 | Publicerad 2014-06-26

SMHI: Undvik närkontakt med eluttag

Det har blixtrat, mullrat, regnat och haglat rejält i södra Sverige.

SMHI utfärdade en varning för kraftig åska över Skåne, Blekinge och delar av Västra Götaland.

– Det har varit skyfall i över två timmar, jag såg en blixt slå ner i grannens villa, säger Johan Klingberg, 28, i skånska Sjöbo.

I dag fortsätter det ostadiga vädret.

Varningen är på nivån klass 1, vilket är den mildaste i trestegsskalan. Det innebär att det finns risker för allmänheten och att vissa samhällsfunktioner kan störas.

I delar av södra Sverige hördes åska redan efter lunchtid på torsdagen.

– Det är helt mörkt på himlen. Det har regnat i över två timmar konstant. Det är ett riktigt skyfall. Ibland kommer det hagel också, säger Johan Klingberg, som är hemma på semester – som han får tillbringa inomhus.
Strömmen har gått minst fem gånger, säger han. Och på eftermiddagen såg han en blixt slå ner i grannens förhus. Lyckligtvis ska ingen vara i det huset.

– Jag försöker att hålla lite koll, det lät rejält när det slog till, då ligger huset ändå 20 meter bort, säger Johan Klingberg.

Många vattenskadade hus

För räddningstjänsten i Karlshamn blev det några mycket hektiska timmar. 

– Det var ett rejält skyfall. Och i Mörrum var det inte bara vatten. Där haglade det också så att det såg ut som en dag i januari, säger räddningschef i beredskap Melissa Millbourn

I Mörrum översvämmades 13 fastigheter till den grad att räddningstjänsten tvingades rycka in och pumpa bort vattenmassorna.

– Det var länge sedan vi hade så här många vattenskador på så kort tid. Nederbörden var väldigt intensiv under någon timme och avloppen hann inte svälja undan vattnet så det har trängt upp i avloppsbrunnar i husen, säger Melissa Millbourn.

Slog ner i ställverk

I Bromölla, på gränsen mellan Skåne och Blekinge, fullständigt vräker regnet ner, enligt Anders Lindblad, 33:

– Man ser knappt ut genom fönstret, det var kolmörkt när vi körde från Sölvesborg tidigare, säger han.

Norr om Alvesta slog åskan ner i ett av Trafikverkets ställverk, den maskin som styr kommunikation till tåg. Det ledde till att flera tåg blev stillastående, fram till dess att ställverket lagats.

– Vi är runt en och en halvtimme försenade, folk har varit ute och gått på perrongen, men stämningen är lugn på tåget. Utomhus är det mulet men det regnar och åskar inte, säger Andreas Ericson, 42, som under eftermiddagen blev stillasittande i Alvesta på ett av SJ:s X2000-tåg från Malmö och Stockholm.

Vid 16.30 hade ett av två spår öppnats, enligt Trafikverket.

– Jag vet att ersättningstrafiken kom igång ganska snabbt, säger presskommunikatören Mona Huovinen.

”Dra ut sladden”

På SMHI berättar meteorologen Marcus Sjöstedt om lågtrycket:

– Det är ett lågtryck som vi har väster om landet som medför att vi får det instabilt med regn- och åskskurar på flera håll, säger han.

Men även om varningen ligger över Skåne, Blekinge och Västra Götaland så kan också värmlänningar räkna med en och annan åskknall.

– Vi ser en del knallar även längre norrut, i Vänerntrakterna mot Värmland, säger Marcus Sjöstedt.

Åskvädret beror på att solen värmer luften på marken, som stiger och möter kalluften som finns i atmosfären. Stackmoln bildas när luften möts och de kraftiga skurarna uppstår.

– I en sådan här vädersituation är det bra att hålla sig inomhus, och undviker att vara ute på ett öppet fält, uppe i ett träd, eller ta en dusch eller diska. Det är också bra att dra ut sladden ur elektriska apparater eller liknande, som telefonjack och eluttag. Stå heller inte i närheten av dem, är det allmänna rådet, säger Marcus Sjöstedt.

Varnas för översvämning

Även om åskan bedöms lugna sig under torsdagsnatten kan den dyka upp imorgon igen. Då framförallt i Västra Götaland, men en hel del regn väntas också i södra Sverige och västra delarna av Svealand och på lokala platser i Norrland.

– Det kan vara punkter som får kraftiga skurar, och även åska, säger Marcus Sjöstedt.

I västra delarna av Norge varnas redan idag för rejält med regn och översvämningar.

– För att vara helt ärlig: Det ser inte bra ut. Folk bör vara förberedda på översvämningar och att det kan bli kö på vägarna på grund av nedsatt sikt och även risk för vattenplaning, säger vakthavande Inger-Lise Askautrud på Meterologisk institutt till norska tidningen Verdens Gang om ovädret, som påverkar alla de som inleder semestern i veckan.