Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

S tvingas lägga valspurt tidigare

Publicerad 2014-06-29

Socialdemokraterna lägger sin valspurt en månad tidigare än planerat.

Orsaken: de låga opinionssiffrorna, skriver Dagens Nyheter.

I dag är det Socialdemokraternas dag i Almedalen under politikerveckan i Visby, och S-ledaren Stefan Löfven har utlovat en nyhet vid partiets presskonferens klockan 16 i eftermiddag.

Slutfasen läggs tidigare

Dagens Nyheter avslöjar nu att Socialdemokraterna hade tänkt presentera sin framtidsplattform i augusti, och fokusera på konflikten med huvudmotståndaren Moderaterna fram till dess.

I stället presenterades plattformen, och därmed slutskedet i valupptakten, av partiet i torsdags.

Orsaken till det är S låga opinionssiffror. Valledaren Jan Larsson har i vintras sagt till tidningen att han önskade ett opinionsläge över 35 procent vid midsommar.

Taktiskt beslut

Men i de senaste junimätningarna har partiet legat strax över 30 procent.

I Aftonbladet/United Minds junimätning backade S och visade sitt sämsta resultat sedan Stefan Löfven tillträdde som partiledare i slutet av januari 2012, med ett tapp på 3,8 procentenheter till 30,8 procent.

– Nu har vi fattat det taktiska beslutet att börja med det redan nu, att vi tidigarelägger hela den slutfasen, säger Jan Larsson till DN.

Enligt Larsson är det en väckarklocka att Ipsos mätning visar att endast fyra av tio väljare säger sig veta vilken politik en S-ledd regering skulle föra, och att osäkerheten på den punkten även gäller hälften av de rödgröna väljarna.