Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Så här kan världen krossa IS under 2016

Uppdaterad 2015-12-31 | Publicerad 2015-12-29

Analys: Nästa år avgörande i kampen mot terrorgruppen

Blir det fred i Syrien och Irak eller hotas vi av ett tredje världskrig?

Historien står och väger när kampen för att krossa terrorgruppen IS går in i 2016.

Räkna med att historikerna i framtiden kommer att tala om 2015 som en “vändpunkt” för Islamiska staten, IS.

Frågan är bara på vilket sätt.

Å ena sidan var det året när IS militära expansion stoppades. I slutet av december vann den irakiska armén sin första stora seger när terrorgruppens drevs ut ur den strategiska staden Ramadi. Tidigare under året gick kurdisk militär in i Sinjar och ryska, amerikanska och franska bomber förstörde oljekällor och vapendepåer och dödade flera av gruppens ledare.

Å andra sidan har IS under 2015 förstärkt kontrollen över sitt så kallade kalifat och byggt upp något som liknar en fungerande stat med lagar och departement. Gruppen har expanderat i länder som Libyen, Jemen och Afghanistan och andra jihadistgrupper har svurit trohet i det krig mot den västerländska civilisationen som utropats. De blodiga terrordåden i Paris och på andra platser har uppfyllt sina syften: att sprida skräck och skapa en bild av att man kan slå till var som helst, när som helst.

När världen nu går in i 2016 står historien och väger.

Om IS tillåts att växa och våldet i Mellanöstern att fortsätta kan konflikten spridas och många fler länder dras in. Över den USA-ledda koalitionens ledare hänger en tung förväntan: det är nu eller aldrig som IS ska utplånas.

Att krossa IS kommer dock med stor sannolikhet att vara både kostsamt och besvärligt. Här är några av de kritiska punkterna:

Ta territorium

IS slagord är “förblir och expanderar”. Att omvärlden tar tillbaka stad för stad har stor psykologisk betydelse. Det skär också av försörjningen av vapen och gör det svårare för nya jihadister att strömma till.

Undvika splittring mellan Ryssland och Nato

I början av hösten bombade Ryssland framför allt andra rebeller i Syrien. Terrordådet i Paris skapade en ny anda av enighet mellan Ryssland och den USA-ledda koalitionen. Men krisen mellan Ryssland och Nato efter att Turkiet sköt ned ett ryskt flygplan visar hur bräckligt – och farligt – läget är.

Tvinga in Turkiet och Saudiarabien

Regionens viktigaste länder har hittills mest fört krig mot IS på pappret. Om terrorgruppen ska kunna besegras krävs betydligt större insatser, helst marktrupper.

Gemensam front i Syrien

Det kaosartade läget i Syrien, där regeringsarmén strider mot andra rebellgrupper, skyddar IS. Eldupphör och fredsförhandlingar mellan rebellerna och Assadregimen är svårsmält efter fyra år av krigsbrott, men sannolikt nödvändigt för att bilda gemensam front mot terrorgruppen.

Fred i Libyen

IS har expanderat i Libyen i skydd av inbördeskrigets kaos och många fruktar att terrorgruppen ska flytta dit om dagens kalifat kollapsar. Att fredsförhandlingarna, som inletts mellan de två rivaliserande grupperna, lyckas under 2016 är därför väsentligt.

IS, som vi känner det i dag, fanns inte för ett och ett halvt år sedan. Om världen vill kan kalifatet vara historia när år 2016 går mot sitt slut.

Det skulle knappast innebära någon slutgiltig seger i kampen mot terrorismen.

Men världen skulle bli en säkrare plats – och fred för Syriens och Iraks folk inte längre en omöjlig dröm.

Följ ämnen i artikeln