Regnkaos i Norge

Uppdaterad 2015-09-03 | Publicerad 2015-09-02

Båtar på gatorna, bilar under vattnet och evakuerade daghem.

Onsdagen var en synnerligen blöt Norgehistoria.

Regnet har vräkt ner och hård blåst har fällt träd över vägar i södra Norge under onsdagen. Videoklipp på tidningen VG:s sajt visar norrmän som tar båten på Oslos gator. I huvudstaden fick dessutom två översvämmade daghem med sammanlagt 200 barn evakueras på grund av rasrisken, skriver TT.

Nederbördsmängderna leder även till strömavbrott och stora trafikproblem med avstängda vägar.

Fick räddas ur bil

Skadorna på bilar och hus uppges vara allra störst i kommunen Re i Vestfold fylke, men även i Buskerud fylke, där ett hundratal människor kontaktat räddningstjänsten, har det varit stora problem.

I Tønsberg elva mil söder om Oslo, även det i Vestfold fylke, fick en kvinna räddas efter att ha kört ner i de stora vattenmassorna.

– Kvinnan körde precis bakom en stor lastbil. Lastbilen var så stor att den inte hade några problem att köra genom vattenmassorna, men när kvinnan skulle köra efter var vattnet så djupt att hennes bil körde fast, säger anläggningsarbetaren Arvid Krossøy som kom körande i traktor till VG.

Kunde inte öppna dörren

De stora vattenmassorna gjorde att kvinnan inte kunde öppna dörren.

– Vi körde traktorn så nära bilen vi kunde. Jag hoppade ur och vadade bort till henne. Lyckligtvis klarade jag av att lyfta ut henne genom fönstret, säger Arvid Krossøy.

Bara tio minuter var bilen helt täckt av vatten.

– Hade vi kommit dit senare hade situationen nog varit mycket allvarligare.

Även under torsdagen väntas stora regnmängder i södra Norge.

– De allra flesta av våra prognoser säger att nästa dygn inte blir riktigt lika illa, men nästan, säger Marit Helene Jensen, vakthavande meteorolog på Meteorologisk institutt, till VG.

Följ ämnen i artikeln