Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Sahlin och Reinfeldt rök ihop om skatterna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-27

Det blev stundtals hårda ord när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Mona Sahlin (S) drabbade samman i en debatt i Sveriges Radio på torsdagen.

– Det fungerar inte att sitta och försöka läxa upp mig, sade Sahlin ilsket när Reinfeldt antydde att hon inte förstått hur de rödgrönas skattesänkningar påverkar ekonomin.

Debatten inleddes något försiktigt med det som har kallats valets viktigaste fråga: jobben. Ordet gick först till Sahlin som fick berätta hur de rödgröna vill minska arbetslösheten och få fler i arbete.

– Jag vill tillbaka till en aktiv politik med investeringar istället för skattesänkningar. Vi vill använda politiken för att minska klyftorna och få tillbaka framtidstron, sade Sahlin.

– Det är märkligt att vi är så överens om att sänka skatterna. Men ni vill bara göra det för pensionärer och inte för den som arbetar, kontrade Reinfeldt.

Bråk om skatter

När ämnet blev skolpolitik hettade det till. Reinfeldt sade att det under alliansens tid vid makten har blivit högre lärartäthet än under den tidigare Socialdemokratiska regeringen.

– Jag undrar ofta när jag lyssnar på dig i vilken verklighet du finns i. Som att inte lärarbristen inte finns och som att lärare inte har blivit färre, svarade Sahlin och förklarade att de rödgröna vill att anställa fler lärare istället för att sänka skatter.

Att alliansen skulle vara den enda sidan i valet som vill sänka skatter avfärdade emellertid Reinfeldt bestämt.

– Du är inte alls rädd för skattesänkningar. Ni föreslår stora skattesänkningar, men det får inte gå till de som jobbar, sade han.

Ilsknade till

Skattefrågan präglade sedan debatten som stundtals gick i ett ganska hårt tonläge.

– Jag vet inte om Mona Sahlin tror att hennes skattesänkningar påverkar de offentliga finanserna mindre än de som vi föreslår, sade Reinfledt och ifrågasatte om Mona Sahlin har förstått sina egna förslag om bland annat sänkt pensionärsskatt.

– Det fungerar inte att sitta och försöka läxa upp mig om att jag inte skulle förstå ekonomisk politik eller mina egna förslag. Jag har suttit i regeringen på 90-talet som förde Sverige tillbaka till överskott, svarade Sahlin och hötte med fingret.

– Nu sitter Mona Sahlin och mästrar mig med pekfingret, så du är inte så dålig du heller, sade Reinfeldt och fortsatte:

– Vi sätter välfärden först, jag har hållit ihop svensk ekonomi under finanskrisen. Vi höll ihop Sverige och det gör att vi nu har en valrörelse som handlar om att satsa. Var annars i Europa är det så? frågade Reinfeldt retoriskt.

Delade i miljöfrågor

När turen kom till bensinskatten – som de rödgröna vill höja med 49 öre per liter – anklagade Sahlin Reinfeldt för att inte vara trovärdig.

– Före förra valet satt du och orerade om att ni inte skulle höja bensinskatten, men så gjorde ni det ändå. Tycker du att du är trovärdig?

Reinfeldt duckade för attacken och svarade att Sverige redan har höga koldioxidskatter.

– De är redan högst i världen. Jag tycker att den ska ligga kvar på den höga nivån, sade han.

Debatten avslutades med att båda fick 45 sekunder på sig att övertyga vilsna väljare.

Sahlin förklarade att valet den 19 september handlar om ideologi och värderingar. Reinfeldt i sin tur målade upp en bild av Sverige som är på rätt väg efter att ha styrts ur finanskrisen av alliansen.

Följ ämnen i artikeln