Provrörskött i disken om 20 år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-08

Välj själv fetthalt, näringsinnehåll och smak

Tänk dig en biff där du själv valt fetthalt, smak och näringsinnehåll – utan att något djur har fått sätta livet till.

Tanken är lockande.

Snart kan den bli verklighet.

Julie Gold.

Efter uppståndelsen om köttklister kommer nu nästa köttbomb – provrörskött. Biffar och filéer tas fram på konstgjord väg i ett laboratorium utan att något djur behöver slaktas eller plågas.

I teorin är processen enkel. Man tar celler från ett levande djur och lägger dem i en näringslösning bestående av druvsocker, fettsyror och olika tillväxtfaktorer. Sen får cellerna växa till sig i en bioreaktor tills de blir färdiga biffar.

Flera fördelar

Tanken är att köttet ska kunna säljas som hela köttstycken eller som fyllning i exempelvis korv.

Och fördelarna med provrörs-köttet, eller in vitro meat som det kallas i forskarvärlden, är många.

– Den absolut största fördelen i dag är att det är miljövänligt, utsläppen minskar och klimatet gynnas, säger Julie Gold, universitetslektor i biologisk fysik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, och som var först i Sverige med att forska i ämnet.

Sedan tre år tillbaka driver hon ett forskningsprojekt på Chalmers om provrörs-kött.

Råttor

I dag kommer det konstgjorda köttet från möss och råttor, men processen går att tillämpa på alla djurceller.

– För tillfället kan vi ta fram två typer av kött på konstgjord väg, hela biffar och köttfärs. När det gäller köttfärsen har vi kommit längre eftersom den inte kräver samma avancerade struktur som en biff.

Men forskningen går långsamt fram. Inga finansiärer är intresserade av forskningen, och Julie Gold och hennes kollegor tvingas bedriva den vid sidan av annan finansierad forskning.

Science fiction

– De flesta tycker att det är för mycket science fiction, och man är ofta skeptisk till allt som görs i laboratorium. Men jag ser bara fördelar med att ta fram kött på det här sättet, säger hon.

En annan nackdel är att provrörsköttet är extremt dyrt. Amerikanska forskare uppskattar att en biff på 250 gram skulle kosta en miljon dollar med dagens teknik.

När kan köttet finnas i handeln?

– Inom två år har vi nog all teknik färdig. Sen finns det flera andra aspekter som påverkar, men om 20 år kanske det går att köpa köttet i vissa specialaffärer.

– Men jag tror inte att det vanliga köttet kommer att försvinna, odlat kött kan bli ett bra komplement, säger Julie Gold.

ANNONS