"Fredrick är inte riktigt pratbar"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-16

Nu jagas angriparna
av säkerhetspolisen

Jakten går vidare efter dem som slog ner och brutalt sparkade på riksdagsmannen Fredrick Federley.

Nu har Säpo tagit över fallet och utredarna hoppas att gärningsmännen fångats på en övervakningskamera.

Riksdagsledamoten Fredrick Federley överfölls på onsdagskvällen av fyra män utanför sitt hem i Stockholm. Vittnen berättar hur han först slogs till marken och sedan sparkades i huvudet.

Svår hjärnskakning

Centerpartiets pressekreterare Emma Eriksson berättar att representanter från partiet besökt Fredrick Federley på sjukhuset.

– Han har en svår hjärnskakning och är inte riktigt pratbar. Han ligger kvar för observation och vi hoppas ju att han kan få komma hem i dag, men det vet vi inte alls.

Enligt polisen hade det kunnat sluta riktigt illa om inte en privatperson ingripit.

– Det är ju fantastiskt vilket civilkurage den här personen visade. Vi inom partiet är alla oerhört tacksamma för insatsen han gjorde.

Samtidigt fortsätter jakten på gärningsmännen. Eftersom Fredrik Federley är politiker har ärendet tagits över av Säpo men ännu har inga gripanden gjorts.

Fått bra tips

Polisen sökte i går efter gärningsmännen på platsen och började analysera övervakningsbilder vid brottsplatsen. I dag arbetar polisen främst med tips och vittnesuppgifter.

Utredarna hoppas bland annat att någon i gänget fastnat på övervakningsbilderna från en bank, nära brottsplatsen.

Polisen har även fått in flera bra tips. Bland annat kan de som slog ner Fredrick Federley ha funnits med färjan mellan Södermalm och Hammarby sjöstad vid halv sex på onsdagskvällen.

– Det har kommit in en del intressanta tips och vittnesmål under förmiddagen som kan ha bärighet, säger Karin Solberg, informationsansvarig vid polisen i Söderort.

Kan ha politiskt motiv

Solberg kan inte säga om överfallet misstänks ha politiskt motiv.

– Säpo har hand om alla utredningar som har med politiker att göra, oaktat om det rör sig om en speciell misstanke eller inte.

Patrik Peter, pressansvarig på Säpo, tillägger att det är Säpo som har hand om Federley och andra politikers säkerhet. Han bekräftar också att Federley, trots hotbilden mot honom, inte hade något livvaktsskydd när han attackerades.

– Därför är det naturligt att vi tar över nu.