Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Rekordmånga överklagar valet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-08

Fler än 100 anmälningar
– mot omkring 5 vanligtvis

Rekordmånga väljare har överklagat valet.

Hittils har 105 överklagat resultatet – jämfört med 5 förra året.

– Jag tycker att valrörelsen har varit ovanligt konstig, säger en väljare i Idre, som vill ha omval.

Ann Collste fick inte rösta överhuvudtaget.

Klockan tolv i natt går tiden ut för att överklaga valresultatet. Det är Valmyndigheten som tar hand om överklaganden gällande riksdagsvalet.

I år har rekordmånga väljare velat överklaga. I eftermiddags hade 105 klagomål kommit in, jämfört med 5 förra året.

– De har fram till klockan tolv i natt på sig. Nästa vecka kungör vi vilka som kommit in, säger Helena Ihrstedt, informatör vid Valmyndigheten.

"Ogiltig propaganda"

Bland klagomålen finns de som inte fått rösta på grund av att de redan bockats av, synpunkter på rösträkningen och på hur insamlingen av hur valsedlarna gått till.

Holger Lövestad, 39, från Årsta regerade över att det fanns politisk propagande i direkt anslutning till röstmottagningen.

Det var på centralstationen i Stockholm där båset för förtidsröstning stod precis intill den plats som de olika partierna hyrt in sig på. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

– Jag har själv jobbat som röstmottagare och känner till regelrna. Det här är ett uppenbart brott mot vallagen, säger han.

Vill ha omval

Flera personer vill ha omval, eller nyval.

– Det har dykt upp saker som inte har känts bra, som att vissa inte har fått rösta. Det verkar ha varit knas med röstsedlar och jag tycker att valrörelsen har varit ovanligt konstig. De har mörklagt det ena och det andra, säger en väljare i Idre, som inte vill gå ut med sitt namn.

De som vill överklaga kommun- och landstingsval har fått vända sig till länsstyrelsen.

Fick inte rösta

För Ann Collste från Lidingö blev valdagen en chock, hon var en av dem som inte fick rösta över huvud taget

– Jag var där vid 11.15 och då var det någon som hade fyllt i streck på min rad tidigare på morgonen. Jag har mina valkuvert kvar här och väntar fortfarande att jag ska få rösta. Jag blev arg och upprörd och man känner sig kränkt, säger hon till Aftonbladet.

Hon förstår vad som blivit fel.

– Jag vet ju själv hur det är när man håller på med listor. Man säger namnet och sedan kanske linjalen glider ner till fel rad. Jag är övertygad om att det är mänskliga faktorn. Men det retar mig så in i vassen att man inte har dubbelkoll.

Ann Collste hoppas att röstandet i framtiden blir digitaliserat, för att undvika just liknande misstag.