Jonathan, 4, fick ingen försäkring

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-08

Nu stäms Trygg Hansa för diskriminering

4-årige Jonathan från Arlöv i Skåne föddes med en hörselskada. Enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa diskvalificerade det honom från att få en sjukförsäkring.

4-årige Jonathan från Arlöv i Skåne föddes med en hörselskada. Enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa diskvalificerade det honom från att få en sjukförsäkring.

Nu har bolaget stämts av Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Mamma Anette Töjlin.

– Jag blev så arg och ledsen. Det kändes som att de tyckte att att Jonathan inte var värd att försäkra, säger mamma Anette Töjlin.

Hon berättar att innan Jonathan föddes för fyra år sedan hade hon tecknat en försäkring hos Trygg Hansa mot skador och komplikationer som kan uppstå före och i samband med förlossningen.

Bolaget sa bestämt nej

Därför kändes det naturligt att även teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring i samma bolag när Jonathan fötts. Men bolaget sa bestämt nej.

Beslutet motiverades med att pojken konstaterats ha en medfödd hörselskada som man vid en så låg ålder inte kunde konstatera omfattningen av.

– Jag förstår att vi aldrig kan få ersättning för något som rör hörselskadan eftersom den fanns där redan från början. Men att de ville ta bort all möjlighet till sjukförsäkring tycker jag är jättekonstigt, säger Anette Töjlin.

Hon berättar att hon istället tecknade en försäkring med Folksam – som inte hade några problem med att försäkra Jonathan.

Stäms på 200 000 kronor

Flera handikappföreningar har länge arbetat med att belysa försäkringsbolagens agerande i den här typen av fall och menar att det handlar om diskriminering. Och nu väljer alltså DO att stämma Trygg Hansa på 200 000 kronor.

Måste man vara kärnfrisk för att få en försäkring hos er?

– Nej absolut inte. De allra flesta får en försäkring direkt, detta handlar om ett extremfall, säger Björn Sporrong, ansvarig för sjuk- och olycksfallsförsäkringar på Trygg Hansa.

Hur ser du på att ni nu blir stämda av DO?

– Vi ser fram emot en prövning, det är jätteviktigt för oss. Vi vill inte diskriminera någon och anser inte att vi gör det heller.