Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Här slår polisen till mot Göran Lindberg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-28

Polischefen greps i Falun i måndags.

Förre länspolismästaren Göran Lindberg greps i måndags förmiddag på ett hotell i Falun.

Flera polisenheter har samarbetat i utredningen kring Lindberg.

Han häktades på torsdagen misstänkt för bland annat våldtäkt av en ung kvinna.

Gripandet hade planerats minutiöst då utredarna befarade att det fanns risk att han skulle försöka begå självmord då han avslöjades. Tre av de brott han misstänks för är riktade mot en 14-årig flicka i Dalarna. Det rör sig om försök alternativt förberedelse till grov våldtäkt mot barn i januari i år i Solna, Stockholm och Falun.

Nekar till brott

Göran Lindberg häktades på torsdagen på sannolika skäl misstänkt för de tre brotten samt en våldtäkt den 8 januari förra året i Stockholm.

Lindberg ska ha fått kontakt med 14-åringen på en populär ungdomssajt.

Säpo och Citypolisens människohandelsgrupp har deltagit i utredningen kring Lindberg och gjort husrannsakningar i hans bostad och sommarhus.

Lindberg nekar till samtliga anklagelser.

Detta har hänt

Sommaren 2009. Ett mystiskt dödsfall där en 60-årig man föll ut från en balkong ledde polisen till ett nätverk för sexuella förbindelser. I mannens mobiltelefon hittades flera telefonnummer - bland annat ett som gick till Göran Lindberg.

Säpo och Citypolisens människohandelsgrupp inledde polisutredningen där bland annat Lindberg ingick som misstänkt sexbrottsling. Flera husrannsakningar och beslag gjordes. Bland annat en väska med utmanande kläder och sexattiraljer.

Måndagen den 25 januari greps Göran Lindberg på ett hotell i Falun.

Torsdagen den 28 januari häktades han på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

Fallen som rör förberedelse till grov våldtäkt mot barn är samtliga riktade mot en 14-årig flicka i Dalarna som Lindberg ska ha fått kontakt med via nätet.

Göran Lindberg nekar till alla anklagelser om brott.