Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Militanta islamister har kontakter i USA

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-01-21

Experten: En oroväckande utveckling

Militanta islamister i Jemen arbetar hårt för att rekrytera amerikaner.

Enligt USA:s senat befinner sig flera amerikaner för tillfället i Jemen där de ubildas av al-Qaida.

Hundratals amerikaner tros också ha kontakt med organisationen på nätet.

När den amerikanske majoren Nidal Malik Hasan i november förra året sköt ihjäl 13 av sina kollegor på armébasen Fort Hood i Texas skakade händelsen det amerikanska samhället i grunden.

Hasan hade haft kontakt med den radikale predikanten Anwar al-Aulaqi som från Jemen gett sin välsignelse till attacken. Om en amerikansk soldat kunde fås att vända sig mot sina egna hade kampen mot al-Qaida tagit en ny vändning.

Enligt Magnus Ranstorp som forskar i terrorism på Försvarshögskolan är radikalisering av individer inom USA via internet en följd av att USA framgångsrikt stoppat sina fiender vid gränsen.

– USA har haft stor kontroll av folk med de här kontakterna. Därför blir individer med koppling till konflikter intressanta och kan spela en viktig roll.

En oroväckande trend

Den nya trenden innebär att USA nu inte bara måste vara på sin vakt mot resenärer med utländska pass utan även mot sina egna medborgare.

– Det kommer fler och fler fall som visar att profilen har ändrats och detta är en oroväckande trend för USA, säger Magnus Ranstorp.

Nu är fienden inte nödvändigtvis en person med ursprung i Asien eller Mellanöstern utan kan vara en person med amerikanskt pass.

– Internet spelar en avgörande roll i de här sammanhangen. Men det krävs också gruppdynamik och någon typ av ledarskap som leder dem i den här riktningen.

Tesen bekräftades på juldagen när Umar Farouk Abdulmutallab försökte spränga ett passagerarflygplan över Detroit i USA. Han hade haft kontakt med Anwar al-Aulaqi och senare utbildats i Jemen.

Enstaka individer

Jemen har länge varit hemvist för en av al-Qaidas mer aktiva delar men de nya dåden visar på en helt ny metod: Att radikalisera och utbilda människor som redan befinner sig inne i systemet och lättare kan utföra attacker.

Fortfarande handlar det om enstaka fall av individer som redan kommit långt i sin radikaliseringsprocess men enligt en rapport från amerikanska senatens utrikesutskott befinner sig nästan femtio amerikanska medborgare i Jemen där de tros utbildas av militanta grupper.

Rapporten visar att flera av de misstänkta konverterade när de satt i fängelse i USA och senare flyttade till Jemen. Ett tiotal ska vara blonda och blåögda vilket gör det lättare för dem att ta sig igenom kontroller.

Dessutom misstänker organisationen "Investigative project against terrorism" att kanske hundratals amerikaner, precis som Nidal Malik Hasan, har kontakt med Anwar al-Aulaqi eller andra predikanter på nätet.

Enligt senaten är det därför dags för USA att förbereda sig för det värsta: Fiender till landet med amerikanska pass och västerländskt utseende som kan bli omöjliga att stoppa.