”Vi frös i tre veckor hemma”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-18

Familjen Lindqvist hade fem grader i radhuset

Tänk dig att behöva sitta med långkalsonger, extratröjor och filtar för att hålla värmen i hemmet.

Under tre veckor hade Emma Lindqvist som lägst fem grader i radhuset.

Sonen Elias, 1,5, tittade på tv – insvept i tjocka ullfiltar.

– Det var svinkallt, säger Emma.

Emma Lindqvist med sonen Elias.

Emma Lindqvist, 26, bor i ett radhus på drygt 100 kvadratmeter i Mora tillsammans med sonen Elias, 1,5. När de i början av månaden kom tillbaka till huset efter jul- och nyårsfirande på annan ort hade kylan slagit till ordentligt.

"Fem grader varmt"

Det var 20 grader ute – och även riktigt bistert i huset.

– Det var fem grader på undervåningen. Det var ärligt talat svinkallt, säger Emma Lindqvist.

Problemen i radhuset kvarstod dag efter dag. För att hålla värmen drog Emma på sig och Elias långkalsonger, raggsockor, tjocka tröjor och ett par lager ullfiltar. Dessutom tvingades hon skruva på ugnen, plattorna och tända ljus i huset.

Insvept i ullfiltar

Under tre veckors tid var nätterna så kalla att det inte gick att vistas på nedervåningen. När Elias tittade på sina barnprogram satt han i soffan insvept i ett par lager ullfiltar. När kylan började ge sig utomhus blev det rena "värmeböljan" inomhus.

– När Dalarnas Tidningar var här hade vi en topp med 14,2 grader. Men i snitt har det varit mellan sju och tolv grader.

Emma Lindqvist felanmälde gång på gång till hyresvärden Morastrand AB.

– Bara under en dag ringde jag och klagade tre gånger utan att bli tagen på allvar. Jag fick ringa massor av gånger innan de kom hit.

"Felet fixat"

Lars-Gunnar Holmberg är vd på Morastrand. Han medger att det varit problem, men det är inte Morastrand som slagit av värmen.

– Nej, nej. Det har varit rätt kallt i en lägenhet, men felet ska vara fixat nu. Vi ska träffa kvinnan i dag (måndag) också.

Emma Lindqvist bekräftar att värmen nu är tillbaka efter att Morastrand varit där och "skruvat och mixtrat" med någon inställning till fjärrvärmen. Hon är dock besviken över att inte ha fått någon ursäkt och ska undersöka hur hon kan gå vidare med ärendet.

– Jag kan tycka att det vore rimligt med någon form av kompensation, kanske avdrag på hyran som är 5 600 kronor. Det kan inte vara rimligt att behöva ha så kallt som vi hade under tre veckor.