Varning: brun hundfästing härjar i vinter

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-10

Trivs i hus och förökar sig kraftigt

Var det en hundfästing? Sofia Skans i Visby oroar sig efter fästingfyndet på sin katt. Hon hann spola ner krypet innan hon ringde SVA, men om hon hittar fler ska hon skicka in dem för analys enligt SVA:s uppmaning till alla djurägare.

Fästingarna plågar oss under sommaren. Nu går vi inte ens säkra på vintern.

För närvarande härjar hundfästingen – som stortrivs i hus och står emot saneringar.

– Den förökar sig våldsamt i hus och lägger massor av ägg, säger Ulrika Forshell, laboratorieveterinär, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Fästingar är inget man normalt förknippar med vinten. Men Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har senaste veckorna fått samtal från oroliga svenskar.

– Sedan förra veckan handlar det om fyra-fem personer som hittat fästingar på sina husdjur, säger Ulrika Forshell, laboratorieveterinär vid SVA.

"På min innekatt"

Sofia Skans från Visby gjorde för några dagar sedan en obehaglig upptäckt hemma i lägenheten.

– Min katt Sion hade fått en fästing på sig, sedan fick en kattunge jag passade också en på sig. Jag blev väldigt förvånad eftersom Sion är innekatt, plus att det varit väldigt mycket snö på Visby och minusgrader vid tillfället, säger Sofia som kontaktade SVA.

De inhemska fästingarterna går normalt i dvala i lite varmare utrymmen som uteförråd och vedbodar. Men kommer en katt förbi är det inte helt ovanligt att de biter sig fast på djuret.

"Lägger massor av ägg"

De utgör dock inte det största problemet i vinter. Det gör den bruna hundfästingen. Den kommer ursprungligen från Medelhavet. Och nu märker SVA att hundfästingen fått ordentligt fotfäste i Sverige – även vintertid.

– Den bruna hundfästingen har kommit hit med hundar som funnits utomlands och gillar hundhem. Där kan fästingen lägga massor av ägg och föröka sig våldsamt när det är runt 20 grader. De är ovanliga men kan ställa till stora problem inomhus, säger Ulrika Forshell.

Mycket seglivad

Den bruna hundfästingen är extremt svår att bli av med och står emot saneringar. Exempelvis invaderades en jaktstuga av hundfästingar som vägrade att försvinna trots flera saneringar. Enligt SVA krävs det ofta upprepade saneringar av hela hemmet, inklusive möbler, för att bli av med krypen som en vanlig betraktare inte kan skilja från en inhemsk fästing.

– Vi har ett pågående fall just nu som vi jobbat länge med. Det är ett hus i mellansverige som haft stora problem att få bort den bruna hundfästingen, trots saneringar. Alla rapporterar inte upptäckta fästingar till oss, så säkert finns det ett mörkertal med fästingar i vinter, säger Ulrika Forshell.

Skicka in

Ulrika Forshell vill tona ner läget.

– Det är ingen våg av bruna hundfästingar som sköljer över oss. Men vi uppmanar alla som påträffar fästingar att skicka in dem till oss.

Sofia Skans är orolig. Hon grubblar över om hennes lägenhet våldgästas av den stryktåliga bruna hundfästingen.

– Jag är naturligtvis orolig och kommer att ha extra koll på katterna. Jag hoppas verkligen inte att man ska behöva sanera lägenheten.