Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Okända anledningar till att taken rasar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-09

Snön inte boven bakom takrasen

Över 100 tak har rasat i vinter.

Men det är inte snön som är boven bakom alla rasen.

Det visar en kartläggning som Sveriges tekniska forskningsinstitut har gjort.

I vinter har runt 110 tak rasat runt om i Sverige. Många av dem har varit tak på ställen där det vistas mycket folk och en hel del personer har skadats i de olika takrasen. Men att snön skulle vara boven i dramat är inte helt korrekt.

Carl Johan Johansson, bygg och fastighetsexpert på Sveriges tekniska forskningsinstitut berättar för sr.se att det har gjorts en europeisk studie som sammanställts av Lunds tekniska högskola, där man dragt slutsatsen att 75 procent av alla takras berodde på felberäkningar eller fel på byggplatsen.

Snön låg bara bakom cirka en procent av takrasen.

Liknande slutsatser

– När vi tittar på vinterns ras tror jag att vi kan dra liknande slutsatser, det är inte snön som är den egentliga orsaken till att det rasar. Utan det är så att snön avslöjar brister, det kan vara briser av olika slag, det handlar om slarv och det handlar om okunskap och det kan också handla om dåligt underhåll, en korrosion i en ståldetalj, röta i en trädetalj eller något annat material- och komponentfel, säger Carl Johan Johansson till sr.se.

Inte acceptabelt

Att det är så många tak som rasat under vintern är något som miljöministern Andreas Carlgren inte tycker är acceptabelt. Därför vill han nu ställa högre krav på byggherrar och har uppdragit Boverket att kartlägga taken i Sverige.

– Det är helt enkelt inte acceptabelt att viktiga byggnader som i många fall allmänheten förutsetts kunna gå in tryggt i, ändå har haft tak som rasat, säger Andreas Carlgren till sr.se.

Följ ämnen i artikeln