Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Nu får Kalle, 20, sin medicin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-13

Stockholms landsting betalar för vården – i två månader

Dödssjuke Kalle Dejemyr, 20, får en frist på två månader.

I väntan på att frågan utreds betalar Stockholms landsting den dyrbara, livsnödvändiga medicinen.

– Det är en principiellt viktig fråga som bör utredas, säger Anders Fridell, presschef på landstinget till aftonbladet.se.

Kalle Dejemyr, 20, lider av den dödliga och mycket ovanliga Hunters sjukdom. Medicin finns men problemet är att den är väldigt dyr. 10 miljoner kronor per år skulle det kosta att rädda Kalles liv och det anser sig inte Karolinska sjukhuset ha råd att betala.

Därför har behandlingen avbrutits, men i dag trädde Stockholms landsting in, i alla fall tillfälligt.

– Landstinget centralt tycker att det är en så pass principiellt intressant fråga som kräver att man tänker till ur ett övergripande perspektiv. Det här handlar inte om en enskild patient eller ett enskilt sjukhus, utan hur man ska hantera dyra behandlingar generellt, säger landstingets presschef Anders Fridell.

Men vad betyder det här för Kalle?

– Under den tid som vi arbetar med att genomlysa frågan så kommer han att få sin behandling. Det kommer att ta ett par månader.

Vad händer sedan?

– Vi kan inte garantera att det beslut som Karolinska sjukhusets ledning har tagit kommer att ändras.

Chefsläkaren Stefan Engqvist, som varit med att fatta beslutet om den avbrutna behandlingen, menar att frågan nu ligger hos landstinget.

– Hela frågan har flyttats till landstinget centralt. Jag vet inte vad som kommer ut av den här genomlysningen som ska göras, säger han till aftonbladet.se.