Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Först misshandlades vi - sedan hällde de kallt vatten över oss”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-12

Novaja Gazeta om skrämmande vittnesmål från ryska fängelser

Intagna vittnar om omänskliga förhållanden.

De ryska fängelserna beskrivs som helvetet på jorden med misshandel, mutor och uppror som leder till döden.

Nu sprider sig protesterna bland de intagna.

– Vi har regelbundet utsatts för misshandel och kränkningar, säger den tidigare fången Artem Kalinin till Novaja Gazeta.

Några incidenter på ryska fängelser under oktober månad i år:

Ungdomsanstalt nummer två i Sverdlovsk-länet. De intagna gör uppror, sätter eld på anstalten. Två intagna och en anställd dör.

Fornosovskijanstalten nummer tre i Leningradlänet. De intagna hungerstrejkar.

Anstalt nummer fem i samhället Metallostroj, Leningradlänet. Ett uppror slås ner och en av de intagna avlider.

Ett undersökningshäkte i Sankt Petersburg. De intagna utlyser hungerstrejk.

Den officiella förklaringen till upproret på ungdomsanstalten i Sverdlovsk-länet var att en av de intagna skulle flyttas till ett vanligt fängelse eftersom han uppnått myndig ålder. Vicechefen för ryska kriminalvårdsmyndigheten Eduard Petruchin skyllde händelsen på ryska tv-serier om fängelseliv. ”De har en negativ inverkan på de intagnas beteende”, sa han.

Men enligt Novaja Gazeta ligger omänskliga förhållanden bakom detta och andra uppror. Tidningen har träffat två tidigare intagna.

Maksim Palkin berättar:

– På den här anstalten har de misshandlat oss för alla möjliga struntsaker, förödmjukat oss och tilltalat oss som kvinnor. Vi vände oss till ledningen för att misshandeln och förnedringen av de dömda skulle upphöra. Men efter det förändrades ingenting.

Artem Kalinin berättar:

– Under tiden som jag avtjänade mitt straff utsattes vi regelbundet för kränkningar och misshandel. Ledningen försökte dölja detta. Den 4 augusti gick vi och sa till ledningen att vi inte längre tänker utstå kränkningar och förolämpningar från ledningens sida. De lovade att ta tag i det men efter detta blev det bara ännu värre. Misshandeln och kränkningarna fortsatte. De kallade oss för kvinnonamn. Jag anser att det är anstaltsledningen som bär ansvar för upproret den 16 oktober.

Långvarig misshandel

Liknande historier finns från andra anstalter runt om i Ryssland. Enligt Novaja Gazeta föregicks upproret i Metallostroj någon vecka senare av långvarig misshandel. I en rapport från organisationen ”För mänskliga rättigheter” finns uppgifter om intagna som lagts in på sjukhus efter svår misshandel.

På flera anstalter delas de intagna in i grupper. ”De svarta”, banditerna, och ”de röda”, aktivisterna. Aktivisterna arbetar för anstaltens disciplinenhet med skyldighet att slå ner på de andra intagna - med risk för att utsättas för deras hämndaktioner.

Arsen, tidigare intagen på anstalt nummer tre i Kazan, berättar om hur han tvingades in vid disciplinenheten.

– Under några dagar misshandlades vi, sedan hällde de kallt vatten över oss. De som inte frivilligt gick med bröts ner fullkomligt.

De intagnas mammor ordnade protestmöten men möttes enligt Arsen av budskapet från anstaltsledningen: ”Uppmärksammar ni det här får ni aldrig mer se dem.”

Skar upp en åder

2005 infördes en ny ordning. För att släppas ur karantän tvingades den intagne betala 3000 rubel, för att slippa ut ur isoleringen tog man 2000. De som inte kunde betala försökte med andra metoder.

– Jag skar upp en åder, då släppte de mig ur isoleringen, säger Arsen.

Enligt honom har 40 av hans medintagna skurit sig själva, bara under den gångna sommaren.

– Vi strävar inte efter att ni ska tycka synd om oss. Vi är redan straffade, vi sitter i fängelse, säger Arsen som önskar att han och de andra intagna ändå sågs som människor.

Under 2006 och 2007 har minst 39 upplopp inträffat på fängelser runt om i Ryssland, skriver Novaja Gazeta.

Följ ämnen i artikeln