Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Matpriserna rusar i Ryssland

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-22

Nu agerar regeringen för att hejda chockhöjningarna

Grönsakshandel i ryska Rostov-na-Don. De kraftigt höjda matpriserna oroar inte minst den äldre befolkningen.

Kraftiga prisökningar på vanlig mat oroar ryssarna.

På vissa håll har priset på ägg fördubblats och mjölken har blivt 25 procent dyrare.

Nu går regeringen in för att stoppa chockhöjningarna.

– Jag vet inte vad som har hänt med hönorna, matar man dem med guld eller? undrar en försäljare på marknaden i Saratov i tidningen Novaja Gazeta.

På några oktoberdagar rusade priset på ägg iväg med det dubbla. Samma sak hände med andra basvaror som ost, matolja och mjölk.

I Kaliningrad kunde man i början av oktober hitta en flaska matolja för 30 rubel, ett par veckor senare var priset uppe i 70 rubel, eller 19 svenska kronor.

– Jag brukar inte titta på matpriserna, men när mjölken helt plötsligt kostar dubbelt så mycket på marknaden reagerar jag, säger Moskvabon Jekaterina, 30, till aftonbladet.se.

Medelpension på 1000 kronor

Novaja Gazeta skriver om tomma hyllor på vissa håll i landet. Människor har bunkrat, rädda för ännu värre prisökningar. En flaska matolja för 19 kronor verkar kanske inte så mycket. Men i ett land där medelpensionen ligger på runt 1000 kronor - efter en utlovad höjning - skakar prisökningarna om.

Och nu agerar regeringen.

Enligt tidningen Kommersant väntas den ryska ledningen i veckan komma överens med livsmedelsindustrin och de största kedjorna om att hejda prisökningarna. Överenskommelsen gäller basvaror som mjölk, kefir, bröd, ägg, matolja, socker och ost. Livsmedelshandeln lovar att inte höja priserna på de utvalda varorna med mer än 10 procent.

För att lindra prisökningarna har också importtullarna på flera varor sänkts samtidigt som exporttullarna höjts.

Kritiska röster

Många ryssar blir säkert glada men inom industrin och bland ekonomer hörs kritiska röster. En företagarorganisation kallar regeringens åtgärder ”ineffektiva och skadliga för ekonomin,” skriver Kommersant. Oksana Dmitrijeva från ryska parlamentets budgetkommitté säger i en kommentar till tidningen att åtgärderna leder till ”understimulans av landets jordbruk.”

Orsakerna till de kraftiga prisökningarna är flera:

Påverkan från resten av världen. När bland annat befolkningen i Sydostasien börjar dricka mer mjölk och äta mer smör stiger priserna.

Inflation. I Ryssland har bedömare räknat upp inflationen mot slutet av året från åtta till tio procent. Landet blir också allt rikare. 1999 hade Ryssland en budget på 20 miljarder dollar, i år är motsvarande siffra 200 miljarder, och med mer pengar stiger priserna.

Andra orsaker som nämns är ett dåligt skött jordbruk och återförsäljare som gjort upp om priser mellan sig.

Följ ämnen i artikeln