Fem åtalade i vapenhärvan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-10

Polisen tror inte på lugn i gängstriden

Två gäng ligger i fejd med varandra i Norrköping. De är beväpnade och under sommaren har flera personer fällts för grova vapenbrott. Nu åtalas ytterligare fem.

Våld, hot och illegala vapen. Under sommaren har ett bråk mellan två gäng böljat fram och tillbaka i Norrköping. Över 15 personer har sammanlagt gripits i härvan vid olika tillfällen. Flera har dömts till fängelse, bland annat för grova vapenbrott och rån. Några av dem har avförts från utredningen medan andra fortfarande är misstänkta fast de inte sitter häktade.

– Det är ovanligt mycket vapen i omlopp och de är också skarpladdade med kula i loppet. Du kan själv räkna ut hur det kan gå, det är ju bara att trycka av, kommenterade tidigare kammaråklagare Lars Folkunger utvecklingen till aftonbladet.se.

Vapen och droger

I dag åtalades ytterligare fem personer, varav fyra redan sitter häktade. Männen är födda mellan 1972 och 1988. De är alla åtalade för grova vapenbrott men också olaga hot, rån, dopning- och narkotikabrott. En person är också åtalad för att ha misshandlat en kvinna med knytnävsslag i ansiktet.

Thomas Månsson vid Norrköpingspolisens våldsrotel tror inte att åtalen bidrar till att läget lugnar ned sig.

- Nej, det tror jag inte. Det finns en risk att bråken fortsätter. Bara för att polisen ingriper betyder inte det att gängen har löst sina konflikter.

Under tillslag mot grupperna i augusti beslagtog polisen fem pistoler och en k-pist.