Allergidagis läggs ner trots omfattande behov

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-19

Kommunerna marknadsför dem för dåligt

Fred Garp, 2, fick åka till akuten flera gånger när han gick på sitt gamla dagis. För en vecka sedan började han på sitt nya, allergianpassade dagis. Här med pappa John Garp.

Vart fjärde barn i Stockholm är allergiskt.

Trots detta läggs flera allergidagis ner på grund av brist på efterfrågan.

I hela Stockholms län finns endast sju allergiförskolor, varav några med bara en helt anpassad avdelning.

– Att det inte finns en efterfrågan är inte så märkligt med tanke på att kommunerna inte marknadsför sina allergidagis. Föräldrarna vet inte om att de finns, säger Marie Louise Luther, ombudsman innemiljö på Astma- och allergiförbundet.

Inte okej

Hon tror att det handlar om en kostnadsfråga.

– Om det inte finns en efterfrågan får kommunerna en anledning att lägga ner verksamheten. Många allergidagis har dessutom lättat så mycket på reglerna att föräldrarna inte tycker att det är okej längre, säger Marie-Louise Luther.

Röda och svullna ögon

I början av terminen ringer många föräldrar till Astma- och allergiförbundet för att få hjälp. En som fick problem vid terminsstarten var Fred Garp, 2.

– Han kom hem med röda och svullna ögon och astmabesvär, säger pappa John Garp. Han kontaktade stadsdelsförvaltningen i hemkommunen Farsta, och fick information om att det inte finns någon allergiförskola i närområdet. Till sist köpte kommunen en plats åt Fred på på en allergiförskola – 20 minuters bilfärd från hemmet.

En självklarhet

– Det är väldigt jobbigt. Vi skjutsar dit och han får skolskjuts hem som vi måste anpassa oss efter. Vi har fått ändra på en massa rutiner, säger John Garp.

– Det borde vara en självklarhet att allergiska barn kan och får gå på allergianpassade dagis.