Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Förslaget: Raketer ska sluta säljas

Publicerad 2017-01-05

Klassiska raketer ska sluta säljas.

Det är ett av förslagen som Fyrverkeribranschen enades om under dagens krismöte uppger SVT Nyheter som tagit del av ett pressmeddelande.

Syftet är att stoppa det farliga missbruk som bland annat inträffade under årets nyårshelg där raketer avfyras mot människor och byggnader.

Dagens krismöte, sammankallat av Sveriges Fyrverkeribranschförbund (SFB), skedde i efterdyningarna av nyårshelgens raketattacker mot människor, bussar och blåljuspersonal.

Enligt ett pressmeddelande som SVT Nyheter tagit del av, vill nu branschen själva sluta sälja fyrverkerier av raket-typ, det vill säga pjäser på en pinne som skjuts iväg för att sedan explodera högt upp i luften.

Den typen av fyrverkeripjäser är sedan flera år tillbaka förbjudna i Norge men kan nu alltså även komma att förbjudas i Sverige.

Detta då pjäsen anses vara riskabel och oberäknelig att skjuta upp i luften och kan ge livshotande skador om den exploderar i närheten av en människa.

Vill införa förbud

I pressmeddelandet skriver SFB enligt SVT att branschen, som ett första steg, vill att försäljningen av raketer stoppas och att man på sikt tänker inleda en dialog med MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, om att införa ett förbud för alllmänheten att använda dem.

Enligt andra förslag ska branschen även verka för att tidsbegränsa försäljningen av nyårsraketer samt få enhetliga tider för vilka dagar och när på dygnet det ska vara tillåtet att skjuta upp fyrverkerier utan tillstånd.

200 miljoner skjuts upp – varje år

Enligt SVT har försäljningen av fyrverkerier till privatpersoner – mätt i kronor – sakta minskat sedan millennieskiftet.

Trots det lägger svenskarna närmare 200 miljoner kronor om året på fyrverkerier.