Lista: Här är de nya restriktionerna

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-12-19

En tom bardisk på en restaurang i Stockholm. Arkivbild.

Ingen drink efter klockan åtta på kvällen, högst fyra personer vid ett restaurangbord och munskydd i kollektivtrafiken.

Regeringen har tagit fram flera nya restriktioner för att hejda smittspridningen.

De skärpta åtgärderna, som gäller för hela landet, presenterades av regeringen och Folkhälsomyndigheten under en presskonferens på fredagen.

• All statlig, regional och kommunal verksamhet som inte är nödvändig uppmanas omedelbart att stänga, och hålla stängt fram till den 24 januari. Regeringen nämner badhus, bibliotek och museer som exempel.

• Gymnasieskolorna rekommenderas att fortsätta sin distansundervisning till och med den 24 januari.

• Köpcentrum, butiker och gym ska "snarast" bestämma sig för hur många kunder och övrig personal som får vistas i lokalerna samtidigt, för att undvika trängsel. Handeln uppmanas också att ställa in den stundande mellandagsrean i fysiska butiker.

• Alla som har möjlighet att arbeta hemifrån ska jobba hemifrån. Regeringen ska även ge alla statliga myndigheter i uppdrag att säkerställa att all icke nödvändig personal ska arbeta hemma.

• Från och med julafton förbjuds alkoholförsäljning på serveringsställen efter klockan 20. Samma dag sänks gränsen för hur stort ett besökande sällskap får vara på restauranger: fyra personer är det som gäller.

• Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken under vissa tidpunkter från och med den 7 januari. Folkhälsomyndigheten ska återkomma med detaljer.

Sedan tidigare gäller även de allmänna råden som Folkhälsomyndigheten upprepat under pandemin. Exempelvis: stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd och tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln