Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Svensk gränspolis redo hjälpa Grekland

Uppdaterad 2020-03-01 | Publicerad 2020-02-29

Migranter har samlats i Edirne, Turkiet, nära gränsen mot Grekland.

Den svenska gränspolisen är beredd att förstärka EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex om Grekland begär hjälp.

En snabbinsatsstyrka kan skickas till landet om migrantströmmarna från Turkiet tilltar.

Patrik Engström, chef på nationella gränspolissektionen och Sveriges representant i Frontex styrelse, bedömer det som osannolikt att en ny flyktingvåg liknande den 2015 skulle uppstå.

– Det beror delvis på årstiden. Den här årstiden är det svårt att förflytta sig från västra Balkan upp till norra Europa. Men också, till skillnad från sommaren 2015, så har flera länder återinfört gränskontroller och det har också vi, säger han till TT.

Öppna gränsen mot EU

Under lördagen bekräftade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att landet har öppnat gränsen mot EU. Enligt presidenten befinner sig upp till 18 000 migranter i gränsområdet. Grekisk polis ska hittills ha stoppat 4 000 migranter från att ta sig in i landet.

Grekland kan be Frontex att koppla in en snabbinsatsstyrka på 1 500 gränspoliser om läget vid gränsen förvärras. Sverige är då skyldigt att bistå med personal till styrkan om Frontex väljer att sammankalla den.

– Vi har beredskap att förstärka Frontex insatser, säger Patrik Engström.

Stödjer Grekland

17 svenska gränskontrollexperter är beredda att åka till Grekland. Experterna kan vara specialiserade inom olika områden beroende på vad landet har sökt hjälp med.

– De vanligaste uppgifterna för snabbinsatsstyrkan är att förstärka med olika typer av specialistfunktioner, säger Engström.

Vanligtvis rör det sig om att identifiera nationalitet på personer som har tagit sig över gränsen. Det kan vara förhör med migranter för att utreda deras resväg, eller om de har smugglats.

Inte bett om hjälp än

Svensk gränspolis kan också bistå med att identifiera migranter och registrera deras fingeravtryck i den europeiska asyldatabasen Eurodac.

Än så länge har Grekland inte bett Frontex hjälp.

– Den här situationen kan utvecklas väldigt snabbt åt båda håll, den kan också normaliseras väldigt snabbt. Det är ännu oklart hur omfattande den här migrationsströmmen kan bli, säger Engström

– Men för svensk del, det vill säga den svenska gränsen, kan man inte säga att det här i nuläget kommer ha någon påverkan, fortsätter han men understryker att åtgärder kan bli aktuella i framtiden.