Linde om SD: ”Ingen hemlighet att många länder är oroade”
Uppdaterad 2022-09-26 | Publicerad 2022-09-24
NEW YORK. Under FN-veckan är det en fråga Ann Linde (S) får gång på gång från amerikanska politiker:
Vad innebär Sverigedemokraternas framfart säkerhetspolitiskt?
– Det är ingen hemlighet att många länder är oroade, säger avgående utrikesministern.
Ann Linde blickar ner mot myllret från svenska FN-delegationens hörnkontor på 46:e våningen. Bakom fönstret petar Manhattans skyskrapor hål på himlen. Där nere, bland gula taxibilar, jäktar diplomater mellan möten.
Hit till New York gör Linde sin sista internationella resa innan hon lägger utrikesministerhatten på hyllan. I samma FN-kvarter där hon startade sin resa på ministerposten för tre år sedan.
– Det är vemodigt, säger hon. Det har varit intensivt och meningsfullt. Klart man kommer sakna det.
Hon har bara den här dagen då Aftonbladet träffar henne hunnit träffa Bidens klimatsändebud, John Kerry, sprintat vidare till ett möte med Malala, med mellanstopp i FN-skrapans generalförsamling, där högnivåmötet med 150 statschefer pågår.
Känslig fråga
Inom kort lämnar den erfarna S-politikern över den utrikespolitiska stafettpinnen. Till vem och från vilket parti återstår att se, när högerblocket nu köpslår om de tunga posterna efter valet.
Linde spår att den största utmaningen för hennes efterföljare kan bli de fyra högerpartiernas spretiga syn på utrikes- och säkerhetspolitiken. Där kan det komma att bli hårda förhandlingar i flera frågor, tror hon.
– Det finns ett par saker jag kan känna viss oro för, säger Linde om framtiden för Sverige i världen efter ett regeringsskifte.
Försiktigt uttryckt handlar det om bistånd och den feministiska utrikespolitiken, frågor som legat henne varmt om hjärtat.
Endast en vecka före valet gick Socialdemokraterna ut betydligt mer kraftfullt, och varnade särskilt för Sverigedemokraternas täta band med Putinregimen. Regeringen betonade att SD:s ryssvänlighet utgör en enorm säkerhetsrisk för Sverige. Sverigedemokraterna var snabba med att besvara kritiken.
Med anledning av Putins anfallskrig i Ukraina underströk försvarsminister Peter Hultqvist att Sverige försätts i ett allvarligt läge om SD ställer krav på ministerposter eller tjänstemän på strategiska platser i utskott.
Nu, när valresultatet är klart och SD blivit högerblockets största parti, är Ann Linde fåordig. Det är känsligt att kritisera vid en övergångsregering, hävdar hon.
– Den frågan har vi kommenterat detaljerat innan valet. Det står fast, säger hon kortfattat.
Linde: Finns en oro för SD:s inflytande
Samtidigt kokar frågan om SD:s inflytande bland utländska politiker – både inom EU och i USA.
Förra helgen rapporterades dessutom att Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna väcker ilska inom partigruppen i EU-parlamentet.
Och Linde hör liknande tongångar.
– Det är ingen hemlighet att många länder är oroade för högernationalisternas framväxt. Det är en av de frågor jag fått oftast nu: Vad innebär detta?, säger Linde.
–Jag kan bara vara ärlig och säga att vi inte riktigt vet – men det finns naturligtvis en oro även hos oss. I länder som Frankrike och Tyskland har högernationalistiska partier också stort inflytande. Klart det får konsekvenser för poltiken.
Hur ser oron från de du talat med ut SD:s potentiella inflytande över utrikespolitiken?
– Många frågar om biståndsfrågorna och kopplingarna till Ryssland, som är väl kända på många håll. Det är inga hemligheter. Senast i dag från amerikanska politiker, som har frågat om bakgrunden i rörelser som nazism, fascism, extremism, och vad det kommer att betyda.
Vilka amerikanska politiker det rör sig om vill hon däremot inte säga.
– Jag vill inte nämna namn. Det är fler än en politiker som frågat mig bara i dag.
Turkiet pressar Sverige
Samtidigt forstätter även processen för Sveriges medlemskap i Nato och Turkiet att pressar Sverige med ultimatum.
Kraven går ut på att Turkiet vill att utpekade svenska kurder, som enligt Erdogan är terrorstämplade, ska utlämnas. Annars hotar landet att stoppa den svenska Natoansökan.
När svenska valresultatet blev klart häromveckan varnade Turkiet tillträdande Ulf Kristersson (M) om att Sverige måste infria sina löften snarast om ett medlemskap i försvarsalliansen ska bli verklighet.
– Inga konkreta steg har tagits hittills, klagade Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu.
Under sin New York-resa träffar Linde sin turkiske motsvarighet, Mevlüt Çavuşoğlu. Det blir en av hennes sista knuffar för Natoprocessen.
– Jag kommer säga till honom att vi har en överenskommelse, och vi kommer följa den överenskommelsen, konstaterar hon torrt.
I juni nåddes en överenskommelse mellan Sverige, Finland och Turkiet där länderna var eniga om att öka samarbetet mot terrorism. Exakt vad det innebär är de dock inte ense om.
– Det gäller för oss att visa att det är seriöst, och det är det ju. Sverige har kraftigt förstärkt de lagliga delarna i terroristbekämpning och sagt att vi kommer ha ökat informationsutbyte mellan underrättelsetjänster – samtidigt som vi är tydliga med att alla utlämningar sker på det sätt de gjorts tidigare, förklarar Linde.
– Det vill säga: enligt svensk lag och europeiska utlämningskonventionen. Det kommer fortsätta vara så, bedyrar hon.
Den som blir ny svensk utrikesminister kan bli avgörande för hur Natoförhandlingarna fortsätter. Grönt ljus från Turkiet och Ungern återstår, men 90 procent av Natos medlemsländer nu har godkänt Sveriges ansökan.
För det klappar Ann Linde sig själv och sina kollegor på axeln.
– Det känner jag mig nöjd över att jag kan lämna över till min efterträdare, väl medveten om hur mycket jobb vi har lagt ned för att komma så här långt.