Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Professorerna: ”Bondfångeri” och ”humbug”

Experterna om Kilmans metoder

Publicerad 2021-11-22

Professor Martin Ingvar på Karolinska institutet reagerar starkt på Aftonbladet 200 sekunders inspelning från besöket hos kinesilogen Ulf Kilman.

– Det blir som övergrepp på människor som är illa ute. Och det är långsiktigt planerat i kommersiellt syfte. Det är oanständigt, säger Martin Ingvar.

Klassiskt bondfångeri, är Martin Ingvars omdöme om Ulf Kilmans metoder.

– Inget av det han säger har någon som helst grund i vad vi kan och vet om människokroppen. Det är ganska uppskakande att se det. Det här kan ju dra iväg till 20-, 30- och 40 000 kronor om man går dit flera gånger, säger Martin Ingvar.

Martin Ingvar tittar på filmen från Aftonbladet 200 sekunders besök hos Ulf Kilman.

Som professor i integrativ medicin forskar Ingvar kring hur klassisk skolmedicin kan kombineras med komplementär och alternativ medicin, med höga krav på vetenskapliga bevis och utvärdering.

Enligt Martin Ingvar är det omöjligt att ”avläsa” kroppens organ på två minuter, som Kilman säger sig göra.

– Han gör någon form av impedansmätning. Det kan användas för att till exempel mäta det totala vatteninnehållet i kroppen. Men att använda det för lokal diagnostik som han säger sig göra, det är inte seriöst.

– Begreppet försurad hjärna, som det beskrivs, strider mot allt vi känner till om hur hjärnans fysiologi fungerar. Det kan inte tas på allvar, säger Martin Ingvar.

”Ett trolleritrick”

Kilmans metod att ”tala direkt med nervsystemet” genom att pröva muskelstyrkan i armar och ben avfärdar professorn som ett trolleritrick.

– Det är svårt att veta exakt hur han gör det, men illusionister använder den typen av konster med muskelstyrka på många olika sätt. Om han vill kommunicera med ditt nervsystem är det enklare att bara tala med dig.

Det är lätt att häckla de absurda metoderna. Men Martin Ingvar är noga med att poängtera att ingen skugga ska falla över dem som söker hjälp.

– Människors sökande efter hälsa ska man ha respekt för. Men människor som slår mynt av människors sökande efter hälsa, där ska man kräva att det finns belägg för vad de säger. Här finns inga belägg. Då luras man.

– Och han plockar fram yttre hot för att du ska komma närmare honom. Han säger att ”apparaten säger att det är farligt, men jag ska hjälpa dig”. ”Den här stapeln är för hög, men jag ska hjälpa dig”. Han använder hotet cancer för att få dig att stanna kvar hos honom.

– Särskilt för personer som inte har jättestark självkänsla är det en utmärkt grund för en långvarig affärsrelation mellan honom och någon som är utsatt. Det är ett ganska förfärligt exempel på hur man kan göra för att lura människor att vara kvar i en affärsrelation, säger Martin Ingvar.

Kan det här vara farligt?

– Ja, det är farligt. Du kan ju ha verkliga symptom och komma i klorna på en sådan här, vilket tränger undan den vanliga hälso- och sjukvårdens sätt att hjälpa dig. Och det finns många exempel på att människor fått gå från hus och hem för att de har trott för mycket på något som absolut saknar relevans.

Om jag vill söka alternativ vård, hur ska jag tänka?

– Bästa vaccinet mot att bli lurad är att kunna mycket. Det finns många bra böcker om hälsa och hälsoupplevelse. Att pröva olika former av alternativbehandlingar för att må bra är inte ett problem. Problemet uppstår när man får löften om diagnos och bot som saknar dokumentation.

– Och sen kan man börja med att åtgärda det absolut vanligaste, de fyra stora och vanligaste hälsoproblemen: Att sova för lite, stressa för mycket, äta fel och röra sig för lite. 90 procent av alla människor som systematiskt ger sig på de fyra stora kommer att känna att de mår väsentligt bättre inom ett par veckor, säger Martin Ingvar.

Lars-Owe Koskinen, professor och överläkare i neurokirurgi vid Umeå universitet.