Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Bred majoritet i riksdagen för ändring av abortlagen

Beri Zangana

Publicerad 2021-10-05

En bred majoritet i riksdagen är för att ändra abortlagen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Socialdemokraterna säger att man måste titta på frågan och Moderaterna kommer att ta upp frågan på partiets stämma i oktober.

– Om det här är en viktig fråga för kvinnor i en svår situation, då ska ju inte vi sitta och hävda att en lagstiftning från 1974 är mest relevant, säger Kristina Nilsson (A), vice ordförande i socialutskottet.

Det politiska stödet för att ändra abortlagen så att kvinnor kan göra medicinska aborter i hemmet ökat. I riksdagen är en majoritet beredd att se över lagstiftningen, rapporterar Ekot.

– Om det här är en viktig fråga för kvinnor i en svår situation, då ska ju inte vi sitta och hävda att en lagstiftning från 1974 är mest relevant, då måste vi titta på frågan, säger Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet, till Ekot.

Moderaterna föreslog en förändring av abortlagen i februari.

– Rätten att få hjälp via sjukhus ska garanteras men de kvinnor som vill ska efter konsultation hämta ut sin abortmedicin på Apotek och genomföra hela den medicinska aborten i hemmet, säger Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsledamot för Moderaterna till Ekot.

Följ ämnen i artikeln