Natalja, 44: ”Här mobiliseras alla, till och med döda”

Publicerad 2022-10-06

Nataljas bror Aleksandr dog för två år sedan. Han blev 40 år.

Ändå skulle han skickas till kriget i Ukraina.

– Det är skrattretande, men också sorgligt, säger systern till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ukraina

Aleksandr Bezdorozjnyj dog 2020 i ryska delrepubliken Burjatien, 5 000 kilometer från huvudstaden Moskva. Han gjorde aldrig lumpen, eftersom han var svårt lungsjuk.

Men när president Vladimir Putin den 21 september beordrade ”partiell mobilisering” och poängterade att den ”framför allt gäller de som har genomgått militärtjänstgöring och som har speciella militära kunskaper och erfarenheter” började militärkommissariaten i Burjatien ändå en urskiljningslös jakt.

Män hämtades i sina sängar på natten, studenter mobiliserades i sina klassrum och i vissa byar samlades alle man på plats in och skickades iväg, vilket Aftonbladet skrivit om tidigare.

Aleksandr Bezdorozjnyj blev 40 år.

Även hos Aleksandrs änka i Burjatiens huvudstad Ulan-Ude knackade militärkommissariatets tjänstemän på.

– De skulle ge honom en inkallelseorder. När hustrun sade ”han är död” blev de mycket förvånade och sade ”vad menar ni med det?” De trodde inte på henne först. Sedan bad de om ursäkt, och sade att de skulle kontrollera om det var sant eller inte. Sedan gick de, och har inte hörts av sedan dess, berättar Aleksandrs syster Natalja Semjonova, 44.

När hon först fick höra talas om händelsen lade Natalja, som är kriminolog, oppositionspolitiker i Burjatien och ledare för punkbandet Sabrina Amo, upp ett kritiskt meddelande på Facebook:

”Å ena sidan är det skrattretande, att alla deras uppgifter är föråldrade. Å andra sidan visar det att Burjatien som vanligt är först i ledet, redo att skicka folk till köttkvarnen.”

Burjatien är den ryska region som drabbats näst hårdast av kriget i Ukraina hittills. Det finns inga officiella siffror om antalet döda, men enligt brittiska BBC som samlar in uppgifter om döda ryska soldater, har hittills 278 soldater från Dagestan dött och 256 från Burjatien, men bara nio från Moskva.

Aleksandr Bezdorozjnyj begravdes i Ulan-Ude 2020.

När Aftonbladet får tag i Natalja Semjonova via WhatsApp säger hon:

– Det hette att mobiliseringen skulle vara partiell. Men här mobiliserar de alla, till och med de döda.

Höga ryska politiker har nyligen kritiserat mobiliseringen, sagt att den skötts felaktigt på många håll i landet. Vad tänker du om det?

– Det är normal rysk praktik. Vilken fråga det än gäller, så agerar de likadant. Det blir alltid en massa fel och slarv.

Fler har mobiliserats i Burjatien än på andra håll i landet?

– Ja, väldigt många. Det finns inga exakta siffror, men ”Burjatien har uppfyllt planen”, som vår guvernör nyligen sade. Folk här är mycket bedrövade över de som redan dött i Ukraina, men de är samtidigt mycket passiva. De ser ”specialoperationen” som oundviklig.

Natalja Semjonova, 44, är oppositionspolitiker i den ryska delrepubliken Burjatien.

Varför är de passiva?

– Folk använder internet väldigt lite här, i stället tittar de på tv. De förstår inte vad som pågår, de tror på propagandan.

Vad tänker du om att många ryssar försöker lämna landet, för att de inte vill hamna i Ukraina?

– De är rädda för att skickas till Ukraina med våld. Det är mycket skrämmande.

I Västeuropa tycker många människor att ryssarna ska stanna kvar i landet och göra uppror mot Putin i stället för att fly?

– Hos oss slår staten hårdhänt ner alla protester. Den som vägrar tjänstgöra i armén kan skickas i fängelse i uppemot tio år.

Vad tror du kommer hända med ryssarna som nu skickas till Ukraina?

– Jag vet inte, situationen är mycket oförutsägbar. Alla tycker det som pågår är mycket skrämmande, det råder stor panik, säger Natalja Semjonova.

Fotnot: I den ryska delrepubliken Burjatien tillhör en tredjedel av befolkningen minoritetsfolket burjaterna och två tredjedelar är etniska ryssar.