Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

"Vattnet är två meter från mitt vardagsrum"

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2024-01-26

Vattnet stiger rekordsnabbt och husägarna står handfallna.

Någon förvarning om utsläppet från Vombsjön fick man inte, säger Andreas Silverberg, som bor vid Revingeby precis intill Kävlingeån.

Nu är vattnet på väg rakt in i hans hus.

– I går så öppnar Sydvatten dammluckorna till Vombsjön på grund av högt vattenstånd utan att förvarna någon!

Andreas Silverberg är uppgiven. Vattnet stiger i snabb takt och är på väg rakt in i huset snart. Han bor närmast Kävlingeån av alla i villakvarteret – men grannarnas hus kan snart också vara i riskzonen.

– Jag kan se vattnet från mitt vardagsrum, det är två meter kvar innan det når huset.

”E22- läge igen”

En stor del av fredagen har nu gått åt att försöka komma fram till någon ansvarig – utan resultat.

– När man talar med räddningstjänsten och med den som har samordningsansvar på länsstyrelsen, och VA Syd så får man en liten bild av detta. Det är E22-läge igen - vem gör vad? Ingen gör något – var finns samordningen kring detta?

TT: Vad kan du själv göra nu?

– Just nu kan jag inte bygga vallar, så om det värsta skulle hända måste vi försöka säkra det lösöre som finns och sedan ta diskussionen med vårt försäkringsbolag.

– Men var ska man ta vägen? Vi vill ju inte behöva flytta härifrån på grund av detta.

”Läget under kontroll”

Sydvatten går aldrig ut och varnar när man reglerar vattennivån i sjön– något som man enligt lag inte är skyldiga att göra, påpekar Sydvattens kommunikationschef Marie Nordkvist.

– Nej, vi går inte ut och varnar boende, det ingår inte i vårt uppdrag. Vi har kommunikation med SMHI och länsstyrelsen, vi är en dricksvattenproducent så den som ska ha koll på flödena är SMHI, säger hon och understryker att man varit tvungen att öppna dammluckorna ytterligare för att säkra Vombsjön mot de otroliga flödena av regnvatten och snösmältning.

– Om den här dammen eller vallarna runt sjön skulle rasa, då har vi än ännu värre situation.

Den röda varningen för höga flöden i Kävlingeån i Skåne ligger kvar och det väntas mer nederbörd under dagen, enligt SMHI:s prognos.

Enligt Lina Rosenstråle, sektorchef för samhällsbyggnad i Kävlinge kommun, har hittills bara en bostadsfastighet drabbats av vattenflödena. I de östra delarna har ån stigit 10—15 centimeter sedan i går, uppger hon för TT.

— I dagsläget har vi ingen risk eller oro för infrastrukturen, säger hon och fortsätter:

— Vi har läget under kontroll.