Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Stopp för Google-datorer bara i Helsingör

Publicerad 2022-07-17

Stoppet för Google-datorer i Helsingörs skolor gäller inte hela Danmark, enligt tillsynsmyndighet. Arkivbild

Det är ett missförstånd att förbudet mot Googles Chromebook-datorer gäller i hela Danmark. Det meddelar tillsynsmyndigheten Datatilsynet.

På lördagen gick tidningen Politiken ut med nyheten att skolelever i Danmark inte längre får använda Googles Chromebook-datorer, eftersom ett beslut från Datatilsynet rörande Helsingör sades gälla generellt för hela landet. Motivet är risk för att barnens personuppgifter kommer på avvägar.

Googles datorer och program används av skolor i omkring varannan dansk kommun och nyheten möttes med oro av skolledare runt om landet.

Men på söndagen säger Allan Frank, jurist i Datatilsynet, till tidningen Berlingske att förbudet mot att hantera personuppgifter vid användning av Chromebook och programpaketet Workspace bara gäller Helsingörs kommun. Myndigheten har inte tagit ställning till om andra kommuner också överträder EU:s dataförordning (GDPR) när de använder Chroomebook.

Andra kommuner uppmanas nu att vidta åtgärder för att säkra att de inte bryter mot GDPR, men något generellt förbud handlar det inte om, enligt Frank.