Skulle det bli mindre krig med Trump?
Publicerad 05.45
Donald Trumps stil och oförutsägbarhet oroar många. Blir det en mer osäker värld med Trump som president – eller kan han få stopp på krigen och skapa fred?
USA:s nästa president måste hantera flera kriser parallellt. Vad betyder det för säkerhetsläget om Trump vinner? Här svarar tre experter.
Ukraina
För Ukraina ser det väldigt mycket mörkare ut med Trump som president än med Harris, enligt Magnus Christiansson, krigsvetare vid Försvarshögskolan.
Han pekar på att Trump lovat att fixa fred på 24 timmar.
– Det kommer inte att lösas på 24 timmar och det tror jag alla förstår. Utan det här uttalandet handlar mer om att Trump är beredd att kompromissa med Putin, säger Christiansson.
Den ”fredsplan” som hittills presenterats går ut på en demilitariserad zon där erövrad mark tillfaller ryssarna. Trump har också vid flera tillfällen signalerat att han vill minska stödet till Ukraina.
– Det finns en risk att Trump säger till ukrainarna att om ni inte sätter er ner med Ryssland får ni inga vapen och ammunition. Det kan såklart också innebära ett slut på kriget, om Ukraina knäcks militärt.
Nato
Att Trump skulle ta USA ur Nato har Magnus Christiansson svårt att se. Däremot lär Trump skala ner på engagemanget i Europa. Oroande är också Trumps uttalanden om att Natoländerna ”måste betala sina räkningar”.
– Det vill säga, för länder som betalar 2 procent av BNP gäller artikel 5, men övriga får ställa sig i kö. Det är ett sätt att spräcka hela alliansen och rasera hela Natos försvarsplanering, säger Christiansson.
Han betonar samtidigt att det avgörande blir vilka Trump väljer att omge sig med. Under förra mandatperioden, när Trump deklarerade Nato ”obsolet”, stärkte samtidigt hans försvarsminister James Mattis den amerikanska närvaron i Europa.
Mellanöstern
Både Trump och Harris har goda möjligheter att få till stånd en vapenvila i Mellanöstern, enligt Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet med fokus på regionen.
– De kommer att satsa väldigt mycket krut på det och Israel kommer att vara måna om att få en god start med nästa president. Sen är frågan vad en vapenvila kommer att innehålla och hur länge den kommer att vara.
En risk är om Trump fortsätter att vara lika proisraelisk som under sin förra mandatperiod, tror han.
– Vissa menar att Trump kommer att ge Israel grönt ljus att etniskt rensa palestinierna i norra Gaza och låta Israel annektera Västbanken. Jag är inte alls säker på att det kommer att vara så, och en orsak är Trumps dåliga relation med Netanyahu under sista delen av den förra mandatperioden, då han kände sig sviken.
Chansen för en långsiktig fred i Mellanöstern är samtidigt större med Trump, anser Persson. Han pekar till exempel på att Trump kan utvidga Abraham-avtalen (fredsavtal mellan Israel och flera arabländer), som han tidigare medlat fram.
– Men också att han är okonventionell, kanske lite galen, han har egenskaper som andra politiker inte har.
Kina
Sist Trump var president startade han ett handelskrig mot Kina, och även nu finns risk för ökade spänningar, enligt Björn Jerdén, chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina på Utrikespolitiska institutet.
– Trump har till exempel sagt att han ska införa väldigt höga tullar för kinesisk export till USA.
Samtidigt fortsätter Kinas aggressiva beteende mot Taiwan. Jerdén tror dock att det amerikanska stödet för Taiwan förblir intakt oavsett vem som blir president.
– Riskerna med en större förändring åt endera hållet är så pass stora att en president troligen skulle agera som sina företrädare och inte utmana.
Trump kan dock pressa Taiwan att betala mer för försvaret.
Samtidigt tror Jerdén inte att risken att Kina anfaller Taiwan ökar med Trump vid rodret.
– Vi vet väldigt lite om exakt hur Kinas ledare resonerar. Men det är snarare den militära maktbalansen som är avgörande, än om det är Trump eller Harris som är president.