Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

FN-kritik mot Sverige för sparkad klimataktivist

Publicerad 18.07

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, får särskild kritik för hanteringen och uttalanden han gjort i samband med uppsägningen. Arkivbild.

FN riktar skarp kritik mot Sverige för hur man i april hanterade en uppsägning av en klimataktivist som arbetade på Energimyndigheten med frågor som rör landets gasförsörjning, rapporterar Dagens Nyheter.

I ett brev som skickats till regeringen skriver FN:s särskilda rapportör för Århuskonventionen, Michel Forst, att kvinnan verkar ha utsatts för ”bestraffning, förföljelse och trakasserier” på grund av sitt klimatengagemang.

Särskilt ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), får sig en känga för de offentliga uttalanden han gjorde i samband med händelsen.

”I denna tid av klimatkris är jag allvarligt oroad över att regeringen har bedömt hennes deltagande i fredliga miljöprotester som ett hot mot nationell säkerhet”, skriver Forst.

Det var tidningen Fokus som publicerade en artikel om hur en klimataktivist fått ett säkerhetsklassat jobb på myndigheten. Kvinnan stängdes omedelbart av från jobbet och jobbdator och mobiltelefon beslagtogs.

Regeringen har meddelat FN att juridiska processer begränsar dess möjlighet att svara.

Följ ämnen i artikeln