Regeringskris i Kenya efter dödliga protester

TT-AP

Publicerad 2024-07-11

Kenyas president William Ruto vid ett möte i Obbürgen, Schweiz, den 15 juni.

Kenyas president William Ruto avskedade på torsdagen samtliga sina ministrar, efter flera veckors gatuprotester mot höga skatter och svagt styre.

Ruto lovade i ett tv-sänt tal att han ska att bilda en ny regering som är ”slimmad och effektiv”.

Det östafrikanska landet har de senaste veckorna skakats av protester utlösta av missnöje med kraftiga skattehöjningar. De till största del fredliga protesterna, som letts av unga kenyaner, har vuxit till en bredare rörelse med krav på William Rutos avgång.

Demonstrationerna har också stundvis urartat i våldsamheter. Den 25 juni stormades parlamentet i Nairobi och flera människor dödades då polisen öppnade eld mot demonstranterna.

Presidenten har backat om skattehöjningarna. Han har också utlovat nedskärningar i sådant som regeringens resebudget som respons på kritik mot vad som uppfattas som de styrandes extravaganser.

Det återstår att se om den nya regeringsrockaden är nog för att dämpa protesterna.

En av de framträdande figurerna inom proteströrelsen beskriver beslutet som en seger: ”Kenyas president har upplöst regeringen! Makten ligger alltid i folkets händer!”, skriver aktivisten Hanifa Adan på X.

Den tidigare affärsmannen William Ruto vann valet 2022 med löften om att lyfta inkomsterna för vanliga kenyaner. Men ekonomin är fortsatt pressad av bland annat en hög utlandsskuld och många kenyaner har svårt att täcka sina levnadsomkostnader.