Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

FN varnar: Vi är miltals från klimatmålen

Uppdaterad 10.47 | Publicerad 10.10

Kolkraftverk i Tyskland. Arkivbild

Halterna av växthusgaser i atmosfären nådde rekordnivåer under 2023, varnar FN.

Dagens klimatåtaganden innebär endast en minskning av utsläppen med 2,6 procent till år 2030 – en bråkdel av det som behövs för att stoppa de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.

”Ännu ett år. Ännu ett rekord. Detta borde få varningsklockorna att ringa hos beslutsfattare. Vi är helt klart ur spår när det gäller att nå målen i Parisavtalet”, säger Celeste Saulo, chef för Världsmeteorologiska organisationen (WMO), i en kommentar.

Fortare än någonsin

”Koldioxid ackumuleras fortare i atmosfären snabbare än någon tid i mänsklighetens historia”, heter det i rapporten från WMO.

FN:s klimatchef Simon Stiell säger att världens åtaganden är ”miltals ifrån” de 43-procentiga utsläppsminskningar som är nödvändiga för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

Parisavtalet är ett globalt klimatavtal som världens länder enades om i december 2015. Enligt avtalet ska den globala uppvärmningen hållas långt under 2 grader jämfört med förindustriell nivå, med ambitionen att begränsa den till 1,5 grader.

Men så länge utsläppen fortsätter, kommer också koldioxid att fortsätta lagras i atmosfären – vilket leder till ökade temperaturer, varnar WMO.

Fortsätter öka

Förra året var den globala medeltemperaturen både på land och i haven de högsta noterade hittills, enligt de historiska data som sträcker sig bak till år 1850. Och eftersom koldioxid lagras i atmosfären under lång tid kommer temperaturen fortsätta att öka i decennier, även om nettoutsläppen snarast skulle sjunka till noll.

Koldioxidhalterna i atmosfären låg på 420 ppm (miljondelar) i fjol – att jämföra med 417,9 ppm år 2022. Redan då uppgavs siffran för första gången 50 procent över förindustriell nivå. Även halterna av metan och lustgas har ökat. Koldioxid, metan och lustgas är de viktigaste växthusgaserna som mänsklig aktivitet ger upphov till.

”Detta är mer än bara statistik. Varje miljondel och varje liten temperaturhöjning har verklig betydelse för våra liv och vår planet”, kommenterar Saulo.

Följ ämnen i artikeln