S-stjärnskottet pekades ut av Åkesson: ”Ett enormt erkännande”

Publicerad 2024-06-28 07.28

ALMEDALEN. Socialdemokratiska riksdagsledamoten Lawen Redar blev ett huvudnummer i Jimmie Åkessons (SD) tal i Almedalen.

Nu slår Redar tillbaka mot Åkessons utspel om att S vill ”tvångsintegrera” svenskar med utrikesfödda.

– Vi håller på att bygga något som den här partiledaren är djupt oroad över, för han har inga egna svar, säger Lawen Redar.

Det var på tisdagen som SD-ledaren Jimmie Åkesson i sitt tal i Almedalen anklagade S för att vilja tvångsintegrera svenskar med utrikes födda.

SD-ledaren citerade ur en rapport som S tagit fram om de integrationsproblem som partiet ser just nu.

”Samhället kommer behöva genomföra insatser vi tidigare inte gjort, i en skala vi tidigare inte sett”, står det i rapporten.

Jimmie Åkesson (SD).

SD-ledaren pekade sedan ut Lawen Redar, riksdagsledamot för S och ansvarig för den S-rapport som Åkesson citerade ur i sitt tal.

– De tänker omintetgöra vanliga, hederliga medborgares sista kvarvarande möjlighet att “rösta med fötterna” och fly undan kaoset, sa Åkesson.

– Detta är tvångsintegration av oss svenskar i dess allra mest obehagliga skepnad! fortsatte han.

”Ett enormt erkännande”

På en scen i ett panelsamtal i Almedalen på torsdagen slog Lawen Redar tillbaka mot Åkesson.

– Jag har aldrig hört en partiledare använda ett Almedalstal för att tala om en politkutvecklingsgrupp i ett annat parti, säger Redar.

– Man får kanske se det som ett enormt erkännande och ett sätt där vi håller på att bygga något som den här partiledaren är djupt oroad över, för han har inga egna svar.

I rapporten har S pekat på ett behov av att bryta ”den rumsliga separeringen av olika grupper”.

Partiet skriver att ”den ekonomiska, etniska och språkliga segregationen behöver brytas på en strukturell nivå vilket kräver att befolkningen blandas.”

Lawen Redar har bland annat föreslagit rivning av bostäder i utsatta områden och inkomstkrav för nya hyresgäster i områdena, så att fler som är självförsörjande flyttar in där.

Även förtur för personer med akademiska meriter finns med bland förslagen.

Lawen Redar

”Hatar det sättet att se på människor”

Lawen Redar efterfrågar svar från Jimmie Åkesson om vad han vill göra för att bryta segregationen.

– Min uppfattning är att de 550 000 människor som bor i utsatta områden enligt hans perspektiv saknar blod och jord i Sverige och därmed inte tillhör, säger Lawen Redar om Åkessons uttalanden.

Lawen Redar menar vidare att Åkesson har en syn på människor som innebär att de inte kan lära sig språket och integreras.

– Hans analys över människan är att den är statisk, att man som människa inte kan utvecklas språkligt och inte få en starkare tillhörighet i Sverige.

– Bilden av att människan inte är föränderlig, jag hatar det sättet att se på människor.

Följ ämnen i artikeln