Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Israel: Sinwars högra hand är död

TT

Uppdaterad 12.09 | Publicerad 11.43

Tre högt uppsatta Hamasledare dödades i ett israeliskt flyganfall i somras, meddelar Israel. En av dem var en av den jagade Yahya Sinwars närmaste män.

De tre ledarna dödades i norra Gaza för ”omkring tre månader sedan”, enligt Israels militär. Det framgår inte varför dödsfallen tillkännages först nu.

En av de dödade männen, Rawhi Mushtaha, stod den jagade Yahya Sinwar nära då de satt i fängelse tillsammans i Israel i många år. Israel beskriver Mushtaha som Sinwars ”högra hand och en av hans närmaste medarbetare”. Han har också rapporterats vara en av huvudpersonerna bakom attackerna mot Israel den 7 oktober förra året.

Israels måltavla

Yahya Sinwar hålls som högst ansvarig för 7 oktober-attackerna. Han håller sig så vitt känt fortsatt gömd medan en rad av hans ledarkollegor har blivit dödade. Den israeliska regeringen håller det som ett avgörande krigsmål att döda eller tillfångata Sinwar.

En annan av de tre dödade personerna är Sami al-Siraj, som satt i Hamas högsta politbyrå och i det högsta styret i Gaza.

Den tredje var Sami Oudeh, en högt uppsatt person inom Hamas underrättelseväsende.

Hamas har inte sagt något om att dessa tre personer har blivit dödade.

Lokaliserade bunker

Enligt Israel skedde det i ett riktat flyganfall mot en bunker i norra Gaza, som de identifierat genom särskilda underrättelser.

”Anläggningen utgjorde ett kommando och en ledningscentral för Hamas och gjorde det möjligt för seniora medlemmar att stanna där under längre perioder”, meddelar den israeliska militären, som tillägger att det också var ett ”gömställe för Hamas ledarskap, under ledning av Mushtaha”.

Dödsfallen har enligt israelisk utsago tystats ned på Hamas sida bland annat för att det inte skulle påverka stridsmoralen i deras led.