Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Dödstal stiger efter rysk varuhusattack

Publicerad 2024-05-26

Brandmän jobbar med att släcka en omfattande brand som bröt ut i varuhuset efter attacken.

Minst 14 personer dödades i lördagens ryska bombattack mot ett varuhus i Charkiv i nordöstra Ukraina.

President Volodomyr Zelenskyj beskriver attacken som gemen.

Över 40 personer skadades då ryska precisionsbomber slog ned i det stora bygg- och inredningsvaruhuset Epitsentr i Charkivs utkant på lördagen. En stor brand utbröt i varuhuset efter attacken, som inträffade mitt i helghandeln, vid 16-tiden.

Branden spred sig över 13 000 kvadratmeter, uppger inrikesminister Klymenko på söndagen. 43 människor uppges ha skadats och 16 saknas fortfarande på söndagen.

”Det tog mer än 16 timmar att släcka en brand i en byggstormarknad i Charkiv, orsakad av riktade ryska attacker”, skriver han på Telegram.

Identifierar döda

På söndagen arbetar kriminaltekniska experter och utredare med att identifiera de döda, uppger Klymenko.

Tidigare uppgav Oleh Synehubov, guvernör för regionen Charkiv, att två av dem som dödats arbetade på varuhuset. Enligt honom var staden under massiv beskjutning hela fredagen.

Den ryska statliga nyhetsbyrån Tass hävdar med hänvisning till en säkerhetskälla att en militär butik och kommandopost förstörts inne i varuhuset.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skrev på sociala medier direkt efter attacken att ”över 200 personer kan ha varit inne i stormarknaden”.

– Ytterligare en manifestation av rysk galenskap, det finns bara inget annat sätt att uttrycka det. Endast sådana galningar som Putin är kapabla att döda och terrorisera människor på ett så vidrigt sätt, sade Zelenskyj i sitt kvällstal på lördagen.

Ytterligare attack

EU:s utrikeschef Josep Borrell fördömer attacken.

”Alla förövare av dessa och andra ryska krigsförbrytelser kommer att ställas till svars”, skrev han på X vid midnatt.

”Dessa systematiska ryska brott mot civila och civil infrastruktur betonar återigen behovet av att Europa omedelbart ökar stödet till luftförsvaret: det räddar liv och skyddar ukrainska städer”, fortsatte han.

Senare på lördagskvällen kom en annan attack mot staden Charkiv. 25 människor skadades i ett område med flervåningsbyggnader och ett forskningscenter, enligt Syhenubov.

Charkiv är Ukrainas näst största stad och ligger nära gränsen mot Ryssland.