Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lovisa, Louise

Risk för översvämning efter skyfall

TT

Uppdaterad 03.03 | Publicerad 02.02

Det blir regnigt i stora delar av Sverige under söndagen – och särskilt i väst under natten till söndagen. Arkivbild.

Det blir rejält blött i Västsverige under natten mot söndagen.

SMHI har utfärdat gula varningar för skyfallsliknande regn.

Ett regnområde med åska som drog in från sydväst under lördagskvällen väntas medföra stora regnmängder på kort tid.

SMHI har utfärdat gula varningar för skyfallsliknande regn i delar av Dalsland, Bohuslän och västra Värmland. På vissa håll väntas det komma mellan 30 och 60 millimeter regn på kort tid.

”Trafiken kan gå långsammare på grund av översvämmade vägar”, skriver SMHI och varnar samtidigt för att källare, dagvattensystem, vägar och viadukter riskerar att översvämmas.

Under natten har räddningstjänsten fått in minst sju larm om vattenskadade bostäder i Bohuslän, rapporterar Bohusläningen.

– Vi är på flertal ställen och gör vad vi kan. Vi bistår med pumpar och betar av ett larm efter ett annat, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten, till tidningen.

Varningen gäller från klockan 23 på lördagskvällen till klockan 04 på söndagsmorgonen i Bohuslän och södra Dalsland, och till klockan 06 i norra Dalsland och västra Värmland.

Det kraftiga regnområdet väntas senare fortsätta upp över mellersta Norrlandskusten, men där finns det ingen varning utfärdad.

Även i resten av Sverige blir det regnigt – om än inte lika intensivt. Lågtrycket passerar under natten större delen av landet och når nordligaste Norrland framåt morgontimmarna. Först framåt söndagseftermiddagen väntas det klarna upp i Götaland, Svealand och södra Norrland.

”För norra Norrlands del lämnar regnet först till kvällen”, skriver meteorolog Emma Härenstam på SMHI:s hemsida.